Annons:

Prisade ungdomsförfattaren på besök i Vimmerby:

Amerikanska författaren Laurie Halse Anderson tilldelas Alma-priset 2023. På fredagen gästade hon Astrid Lindgrens skola i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Prisade ungdomsförfattaren på besök i Vimmerby: "Priset kan få mig att gråta"

Amerikanska ungdomsförfattaren Laurie Haise Andersson har tilldelats ALMA-priset 2023 och besökte eleverna på Astrid Lindgrens skola på fredagseftermiddagen. 
– Barnen är så underbara och skolan så välkomnande, säger hon i en intervju med vår tidning. 

Annons:

Astrid Lindgren memorial award, ALMA, beskrivs vara världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. I år går litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne till den amerikanska ungdomsförfattaren Laurie Halse Anderson.

Pristagaren besökte på fredagseftermiddagen Astrid Lindgrens skola, fick en rundtur genom skolan och blev ordentligt utfrågad av eleverna i både årskurs fem och nio. 

– Barnen hade så många frågor att vi hade kunnat stanna kvar här i flera timmar. Det är tecken på en bra skola. Det är så härligt att träffa barnen som ger mig så mycket energi. Jag tänker att Vimmerby fortsätter att få fram underbara personer för Sverige, säger Laurie Halse Anderson och fortsätter: 

– Senare i dag ska jag bekanta mig med staden och det är så häftigt att Astrid Lindgren föddes och växte upp här. 

Vad betyder priset för dig?

– Priset kan få mig att gråta. Jag blev jättechockad och tappade hakan när jag fick beskedet och det är mycket känslosamt för mig. Att få ett pris i Astrid Lindgrens ära och minne är det största som jag har hänt i mitt liv. Astrid var en underbar författare som jobbade hårt för barn över hela världen och brydde sig om barns, djurs och människors rättigheter. Hon är en förebild för mig. Priset betyder allting för mig.

"Viktigare för barn än för vuxna"

Hon debuterade 1996 och slog igenom med romanen ”Säg något” (”Speak”) 1999 för att i sin tur ge ut 13 romaner. Hon betraktas som en av USA:s främsta ungdomsförfattare. 

– Det är som att någon sett mig och alla behöver bli sedda efter att man har hållit på så lång tid. Det känns som att jag har fått nobelpriset i barnlitteratur. När jag tittar på vilka andra författare som har blivit uppmärksammade med utmärkelsen är det tydligt att det är ett globalt pris. 

Hon betonar vikten av att barn och ungdomar läser böcker och sticker ut hakan med ett uttalande. 

– Det är möjligt att folk kritiserar mig för detta, men jag tycker att läsning är viktigare för barn än för vuxna. Det är viktigt att barn lär sig läsa och att vi vuxna ser till att barnen har roligt när de läser. Det ger dem bättre förståelse när de till exempel ska välja jobb och rösta. Att man kan läsa och har tillgång till böcker är en mycket speciell och viktig känsla av frihet. 

Böcker förbjuds i amerikanska skolor

Prissumman är på fem miljoner kronor och författaren säger att hon ska använda pengarna ansvarsfullt. I hennes hemland USA pågår just nu försök att tysta många ungdomsförfattare då det finns konservativa politiker som inte vill att ungdomar ska läsa böcker som handlar om sexualitet, rasism och aktivism. Flera av Andersons egna böcker har förbjudits på skolbiblioteket. 

– Först och främst måste jag betala en hel del taxor i USA. Att böcker stoppas i USA är ett stort problem. Jag har en tonårsbok som handlar om en tonårstjej som har blivit våldtagit där hon försöker hitta kurage till att berätta om vad som har hänt. Personer som försöker förbjuda böcker i USA säger att det är en pornografisk bok. Jag ska ge en stor donation till Pen america som hjälper författarna i USA till att kämpa mot de som förbjuder böcker. Jag ska också jobba för att göra det uppmärksammat i media. Jag är inte den enda ALMA-vinnaren som har fått böcker förbjudna i skolor och bibliotek. Det är något viktigt att kämpa för. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt