Annons:

  • Trots isolering finns det kvalitet i vardagen

    Mat fåren är populärt för boende på Nynäsgården i Hjorted. Foto: Anna Karlsson

  • Trots isolering finns det kvalitet i vardagen

    Eller meta vid en sjö. Foto Anna Karlsson

  • Trots isolering finns det kvalitet i vardagen

    Eller fika i sin egen hammock. Foto: Anna Karlsson

Trots isolering finns det kvalitet i vardagen

Det är ett tufft läge för både boende, anhöriga och personal på äldreboende. Men det är då vi tar till vara på de små stunderna, skriver Anna Karlsson, personal på äldreboendet Nynäsgården i Hjorted.

Annons:

På Nynäsgården i Hjorted har vi naturen som en stor tillgång. Det kan vara en fikastund vid en sjö, klappa fåren i hagen och mata dem med lite knäckebröd, promenera, meta vid vår brygga och se över jordgubbsodlingarna i pallkragen. En av våra boende har köpt sig en hammock. Sittande i den avnjuts både för-och eftermiddagskaffe. Emellanåt bjuds en av de andra boendena ner till kaffet. Enda smolket är att sjöutsikten skyms av sly. Men det ska snart vara åtgärdat.

Vi har också ändrat våra arbetsrutiner så att boende träffar färre personal vilket innebär minskad risk för smittspridning. Utevistelser och socialtid planeras dagligen. Tacksamt att vi har en bra årstid nu. I Vanliga fall brukar vi åka på semesterresor både på närmare håll och längre bort, men det har vi fått ställa in och är istället mycket på hemmaplan, som att cykla på vår parcykel, tar en tur med båten, underhållning utomhus samt sittdansa, även det utomhus.

Vi erbjuder telefonsamtal och kontakt via facetime till närstående och anhöriga. Vill man komma till Nynäsgården är det bara att ringa och boka tid för att träffa anhöriga med ett plexiglas mellan sig. Det fungerar jättebra.

Det gäller att fånga stunden.

 

Anna Karlsson

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt