Annons:

Kreditkort - En kostnadsfri buffert

Vi befinner oss i dagsläget i en konjunktur med höga elräkningar och ökade räntor på bolån. Därför kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Särskilt om du plötsligt får en mycket högre elräkning än vanligt eller måste täcka en stor räntekostnad på ditt bolån.

Annons:

Ett kreditkort kan vara ett bra alternativ till en buffert om du inte har besparingar som du kan ta av. Speciellt eftersom du ofta kan utnyttja en kostnadsfri kredit, vanligtvis i upp till 60 dagar. I detta fall betalar du ingen ränta på krediten.

Du kan alltså skjuta fram en utgift till ett senare tillfälle. Och om du vet du med dig att du kan betala tillbaka din kredit inom angiven tid så kan det vara en bra nödlösning. Även om du inte har råd att betala tillbaka din kredit så finns det andra alternativ. Läs mer om detta längre ner i artikeln.

Välj ett kreditkort utan årsavgift

Det finns en rad olika saker som du bör se över när du ansöker om ett kreditkort. Till exempel vilka försäkringar som medföljer eller hur många bonuspoäng du tjänar in och vilka rabatter som erbjuds.

En annan sak som är värt att tänka på är hur stor årsavgift som du måste betala för ditt kreditkort. Det kan handla om allt mellan 195 kronor till i vissa fall tusentals kronor. Ofta handlar de större beloppen om kreditkort där du måste ha en stor inkomst och god kreditvärdighet för att använda det.

Lyckligtvis finns det många stora kreditkort som helt och hållet har tagit bort årsavgiften och på så sätt lockat fler kunder. En stor fördel med det är att du inte betalar någon kostnad för ditt kreditkort om du inte använder det.

Olika längd på kostnadsfri kredit

Alla kreditkort erbjuder en kostnadsfri kredit. Alltså en viss period där du kan använda en kredit utan att betala någon ränta.

Beroende på vilket kreditkort du väljer så varierar perioden en aning. Generellt sett handlar det om 30 - 60 dagar. Till exempel har kreditkortet Re:member Flex 56 dagars räntefri kredit. Dessutom är kreditkortet helt utan årsavgift.

Kreditkort med betalningsfria månader

Ibland kan det hända att du inte kan betala tillbaka din kredit inom den kostnadsfria perioden. Ofta kan du då välja att istället delbetala din kreditfaktura. Det finns flera kreditkort som exempelvis har 2 eller flera betalningsfria månader om du väljer att delbetala din kredit. Exempelvis Resurs Gold kreditkort.

Om du inte kan betala din kreditfaktura

Du bör alltid kolla upp villkoren kring krediten på ditt kreditkort. Se över den effektiva räntan så att du vet vad kostnaden blir om det är så att du skulle behöva delbetala någon kreditfaktura vid något tillfälle.

Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid så riskerar du att debiteras höga avgifter, vilket även kan leda till en betalningsanmärkning om ärendet skulle gå långt utan att betalas i sin helhet efter påminnelser och inkassokrav.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt