Annons:

  • Så blev en 160 år gammal källare ett exklusivt spa – ”Vi är redo”

    Hotellchefen Martina Andersson ser fram emot öppningen av den exklusiva spaanläggningen. Foto: Simon Henriksson

  • Så blev en 160 år gammal källare ett exklusivt spa – ”Vi är redo”

    Almina Persson och Eva Folkesson kommer arbeta med spaanläggningen.

  • Så blev en 160 år gammal källare ett exklusivt spa – ”Vi är redo”

Så blev en 160 år gammal källare ett exklusivt spa – ”Vi är redo”

Ett års byggtid närmar sig målet. Om tio dagar öppnar Vimmerby Stadshotell sin jättesatsning på ett exklusivt spa bland de klassiska källarvalven från 1868.
– Det känns spännande och pirrigt och jätteroligt, säger hotellchefen Martina Andersson.

Annons:

Den gamla festlokalen i stadshotellets bottenvåning slog igen runt millenieskiftet. Sedan dess har källaren varit stängd för allmänheten och fungerat som förråd och förvaring.

Den 19 oktober är det äntligen dags att öppna dörrarna till källaren igen. Då är det premiär för Vimmerby Stadshotells mångmiljonsatsning på en exklusiv spaavdelning. Bakom satsningen står ägaren Joakim Carlqvist som investerat stort i hotellet sedan han tog över skutan 2007.

Idag är Carlqvist ägare i bakgrunden och hotellet drivs operativt av Martina Andersson som kastades in i jätteprojektet när hon började som hotellchef för cirka två år sedan.

– Jag tror att jag hade jobbat i fyra veckor när vi tryckte på knappen. Jag tycker att Jocke var väldigt modig som körde och att vi har varit väldigt modiga. På sikt tror jag det kommer bli jättebra och att vi kan fylla hotellet året om, säger Martina Andersson.

"En extra lyx" 

Vimmerby Stadshotells huvudmål med satsningen är att få fler gäster torsdag-söndag under vår och vinter.

– Idag har vi fullt på sommaren med barnfamiljer och fullt måndag-torsdag med affärsresenärer. Tanken när vi tog beslutet var framförallt för att fylla hotellet torsdag-söndag, men det finns också en tanke om dagspa och olika event. Vi har redan flera förfrågningar från företag och sällskap, säger Martina Andersson och fortsätter:

– Jag är absolut förhoppningsfull. Nu är vi i en tid av oro med lågkonjunktur och krig, men ska man se något positivt med pandemin tror jag inte folk vill ställa in saker som har med umgänge att göra. Jag tror att det här kan prioriteras.

Eva Folkesson kommer att fungera som chef för spaavdelningen.

– För Vimmerbyborna blir det här en extra lyx med att bo här. Nu kan man åka på spa spontant, tidigare har man behövt planera sina spabeösk. Den lyxen tror jag verkligen att man kommer att utnyttja. Många Vimmerbybor som man pratat med har längtat efter det här – och alla detaljer är så fina. Det känner man verkligen när man kommer in här.

 "Det är helt magiskt"

Själva byggnationen inleddes i september förra året och har både tagit längre tid än man trodde – och blivit dyrare.

– Det kostar mer än vi tänkt oss. Förarbetet krävde så mycket mer än vi någonsin kunnat tro. Vi hade ingen budget och hade vi haft det så hade vi överskridit den. Det handlar om många miljoner och det är en väldigt stor satsning för oss.

Resultatet? Det blev odiskutabelt bättre än man kunde föreställa sig – med en enorm detaljrikedom och varm känsla genom hela spaavdelningen.

– Jag som varit med sedan vi drog igång tycker fortfarande att det känns overkligt att det ska vara folk här om en och en halv vecka. Sen vill man ju bara ta på allt för att det är så fint!

– Det är helt magiskt att komma in och se alla detaljer som de har tänkt på. Visuellt är det magiskt och det kommer bli en väldigt bra arbetsplats, säger Almina Persson som kommer arbeta på spaavdelningen.

"En av de mest unika" 

Under måndagens pressvisning arbetar fortfarande en mängd hantverkare med de sista pusselbitarna. En byggnad från 1868 har förstås ställt unika krav på byggnationen.

– Hantverkarna som har varit här har varit helt fantastiska och man känner att de verkligen har brunnit för projektet. Många har lagt ned väldigt mycket kärlek i det här projektet och det tycker jag är unikt. Det känns väldigt personligt och jag upplever att man känner det när man kommer in här. Det finns en tanke med allt, berättar Martina Andersson och fortsätter:

– Huset är från 1868 och vi hade ingen aning om vad som är under alla lager. Ingenting är rakt, så allting har varit fix och trix.

Även i torrbastun har valven bevarats.

– Vår leverantör säger att det är en av de mest unika basturna som finns i Norden.

Hyllar flera lokala företag

Utöver det är det gott om sällskapsutrymmen vid eldstäder, pooler, kallbad, ångbastu – ett klassiskt spa där kroppen ska få prioriteras. Martina Andersson har svårt att välja sin favorit.

– Min terapi har varit de italienska mosaikfjädrarna. De har jag suttit och klappat på när det blivit stressigt… Men jag älskar de bruna pelarna och valven, det går typ inte säga någon enstaka sak.

Flera lokala företag har varit viktiga i processen. Adolfssons Bygg har haft huvudentreprenaden och andra aktörer som kan lyftas fram är Axelssons & Berg Betong AB, Comfort, Järnforsens Plåt, Sandstedts El, Målilla Måleri, Byggfixerad AB och Hallersrums Bygg.

– De har verkligen gjort ett strålande jobb och jag har lite separationsångest. Det har varit så mycket damm, sten och grus som de har fått bära ut för hand. Det handlar om flera ton – och jag glömmer aldrig en bild på en elektriker när han kom ut och var helt orange och såg ut som en tvättbjörn när han tog av sig skyddsglasögonen.

"Känner oss redo"

Martina Andersson har lett projektet och samtidigt styrt den vardagliga verksamheten på hotellet.

– Jag har jobbat med det varje dag i ett år. Jag skulle säga att det är en heltidstjänst att bara rodda med det och utöver det har jag drivit hotellet. Jag har väl jobbat 200 procent i ett år ungefär, men det har fungerat. Och utan tålamod från personalen och ledningsgruppen hade det aldrig gått. Vi har gjort det som ett team hela vägen. 

Den 19 oktober öppnas jättesatsningen för allmänheten och redan nu ser bokningsläget gott ut.

– Vi har någonting bokat varje dag från öppningen och till mitten av november. Vi har en del förfrågningar till julborden och nyårspaketet har börjat boka på bra. För att inte ha marknadsfört oss jättemycket ser det väldigt väldigt bra ut. Det ligger ungefär så som vi vågat hoppas. Vi känner oss redo!

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt