Annons:

Västervik Resort AB redovisar ovanligt fin vinstmarginal

Annons:

Västervik Resorts räkenskapssiffror för i fjol är nu offentliga. Företaget hade cirka 57,5 miljoner kronor i omsättning, en nedgång på 1,1 procent från föregående år. Resultatet före skatt är högre än föregående år, knappt 5,7 miljoner kronor mot omkring 2,1 miljoner kronor.

Rörelseresultatet skjuter fart, och slutar på drygt 4,9 miljoner kronor.

Totalt ger det en rörelsemarginal på åtta och en halv procent, som är bättre än 2022. Då var rörelsemarginalen två procent.

Enligt de färskaste siffrorna från SCB, ligger den genomsnittliga rörelsemarginalen för svenska företag på 8,7 procent. Inom branschen för hotell- och logiverksamhet är motsvarande genomsnitt 1,1 procent. Noteras ska att företaget är ett av åtta i koncernen och att varje företags resultat officiellt rapporteras för sig. Moderbolag är Västerviks Kommun.

Fakta: Västervik Resort AB

Västervik Resort grundades 2007. Bolagets huvudbransch är campingplatsverksamhet, stugbyverksamhet m.m. och uthyrning och förvaltning av egna eller arrenderade, andra lokaler. Företaget är ett av åtta i koncernen där Västerviks Kommun är moderbolag.

Företaget har 28 anställda, enligt årsredovisningen, vilket är tre färre än föregående redovisningsår.

Styrelseordförande är Joen Martin Sjölander (48).

Branschens ledande företag

Västervik Resort har den högsta omsättningen i Västerviks kommun och den andra högsta omsättningen i Kalmar län i sin specifika bransch, som är campingplatsverksamhet.

Det finns 23 företag i samma bransch i Kalmar län.

Företaget är också nummer 17 i landet.

Den här artikeln är genererad av en textrobot. Dagens Vimmerby AB köper in texterna från företaget United Robots.

Fakta

Ordbok: Det betyder siffrorna

Det här betyder begreppen som används i årsredovisningar.

Omsättning: Är bolagets totala inkomster för sålda varor och tjänster.

Rörelseresultat: Innebär förenklat mellanskillnaden mellan en verksamhets omsättning och rörelsekostnader.

Resultat före skatt: Först läggs så kallade finansintäkter till i rörelseresultatet. Det kan vare vinst från räntor och aktier. Därefter dras finanskostnader av, som kostnader för skulder.

Rörelsemarginal: Förhållandet mellan rörelseresultat och omsättning, i procent. Ger en fingervisning om hur lönsamt ett företag är. Olika branscher har olika genomsnittliga marginaler.

Aktiebolag: Förkortas ofta AB, och är en verksamhet med ett kapital fördelat på en eller flera andelar, som kallas aktier. Aktieägare har inte personligt ansvar för företagets åtaganden eller skulder.

Utdelning: Utdelningen från ett aktiebolag till aktieägarna, vanligtvis i form av pengar eller aktier.

Bransch: I samband med att företagen registrerar sina verksamheter hos Skatteverket registreras också vilken bransch de ska verka inom.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt