Annons:

C siktar på två mandat från länet – ”Har ett utsatt läge”

Centerpartisterna Anders Johansson, Stihna Johansson Evertsson och Lars Sandberg vill se mer fokus på sakpolitiken. Foto: Jakob Karlsson

C siktar på två mandat från länet – ”Har ett utsatt läge”

Med 100 dagar kvar till valet sjunker Centerpartiet i opinionen. I Kalmar län är målet två mandat och idag presenterade man delar av sitt valprogram.
– Vi vill att människorna ska driva samhället framåt, säger toppkandidaten Stihna Johansson Evertsson.

Annons:

Centerpartiet blöder väljare för närvarande och kommer faktiskt allt närmare fyraprocentspärren i opinionsmätningarna. Efter Liberalernas tydliga vägval är man just nu helt ensam i den ”breda mitt” som partiet så gärna vill se leda landet.

Med 100 dagar kvar till valet bjöd partidistriktet i Kalmar län in till en pressträff med sina toppkandidater till riksdagen. Något besked om vilket styre man föredrar kom, föga förvånande, inte den här gången heller.

– Många väljare skulle föredra en lösning med S, M och C, men det är inte vi som är problemet för att få till en uppgörelse i mitten. Vi tror att det skulle vara det bästa för Sverige och det är det vi går till val på, säger Anders Johansson, kommunalråd i Mönsterås och en av de politiker i länet som formulerat valprogrammet för Kalmar län.

Vem vill ni se som statsminister?

– Annie Lööf, säger Lars Sandberg, trea på länslistan och socialnämndens ordförande i Vimmerby.

Hur realistiskt är det?

– Om partierna i mitten kan samsa sig kan det vara rimligt.

”Det är inte vår starka sida”

Dagens smått absurda situation – där Centerpartiet släppt igenom Magdalena Andersson som statsminister och oppositionens budget – kan återupprepas efter valet. Partiet vägrar budgetförhandla med både V och SD.

– Det är inget vi är öppna för idag, sedan är det valet och utkomsten som kommer att avgöra. Vi har ingen öppning mot ytterligheterna, säger Johansson Evertsson.

Era väljare är mer positiva till V än SD, är det något som kan påverka er framöver?

– Jag tror det är farligt att klumpa ihop våra väljare till en massa, vi är ett mittenparti och det är där vi har våra väljare, säger Anders Johansson.

Hur ser ni på opinionsläget just nu?

– Vi har ett utsatt läge i debatten och det är svårt att hålla en tydlig linje när man blir angripen åt både höger och vänster. Men vi är trygga med vår linje. För oss handlar det om att prata politik, då hade vi goda opinionssiffror. Nu handlar mycket om politiskt spel och det är inte vår starka sida. Vår starka sida är vår politik.

”Så kan vi inte ha det”

Tittar man sakpolitiskt på valprogrammet som tagits fram i länet så har man utgått från partiets politik och lyft fram de frågor som har mest bärighet för Kalmar län.

Det handlar bland annat om enklare regler för företag, möjliggörande för gårdsförsäljning av öl och vin, ett mer jämställt näringsliv, satsningar på den nära vården, elevhälsan och ökade ersättningar för lokalt producerad el.

– Det har talats om regelförenklingar länge, men det blir förhållandevis liten verkstad. Det finns en utredning som Kristina Alsér driver och där måste vi se att förslagen blir verkställda. Det ska vara enkelt att göra rätt, säger Johansson Evertsson.

Lars Sandberg vill öppna upp för fler vårdföretag inom psykologin.

– Vi måste förkorta köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Idag kan det vara upp till ett års väntetid och under den tiden kan en elev ha gått från en dag hemma från skolan till alla dagar hemma från skolan. Så kan vi inte ha det.

"Måste få en tydligare nytta"

Anders Johansson vill se fler vindkraftverk i länet.

–  Om man ser att det kommer mer resurser till närsamhället och ersättning till närboende kommer den lokala acceptansen att öka.

Räcker det med mer pengar?

– Det tror jag, man måste få en tydligare nytta. Ser man att det blir fler lärare i skolan, mer pengar i vården och att pengarna hamnar lokalt och inte i Stockholm ser man en nytta av det.

Målet för C i Kalmar län är att dubbla antalet mandat, från dagens enda till två.

– I den bästa av världar skickar vi två riksdagsledamöter till Stockholm, det är en rimlig målsättning. Vi har legat förhållandevis nära ett utjämningsmandat tidigare och hoppas att det ska gå vägen den här gången, säger Johansson Evertsson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt