Annons:

C vill få fart på byggandet för äldre på landsbygden – föreslår nytt stöd

Centerduon Ingela Svensson och Fredrik Lindwall vill få fart på byggandet av trygghetsbostäder på landsbygden. Foto: Pressbild

C vill få fart på byggandet för äldre på landsbygden – föreslår nytt stöd

En allt åldrande befolkning. Då vill Centerpartiet sätta fart på byggandet på kommunens mindre orter. Det ska ske genom ett nytt kommunalt stöd för att entreprenörer ska vilja bygga.

Annons:

Centerpartiet lanserar nu ett nytt förslag där man vill möta behovet av kommunens växande andel äldre. Centerduon Ingela Svensson, ordförande i socialnämnden, och kommunstyrelsens vice ordförande Fredrik Lindwall, presenterade vid en pressträff flera stora satsningar. 

Partiet vill skapa ett trygghetsboende med 30 platser i kvarteret Syrenen i Vimmerby. Det området detaljplaneras för tillfället för att kunna bli bostäder. Centerpartiet vill också se ett nytt trygghetsboende i Hjorted och en ombyggnation av ett av Bostadsbolagets hus på Åbyhöjden i Gamleby till ett trygghetsboende.

– Trygghetsboende är en bra lösning för att tillgodose de sociala behoven, närheten till stöd och viss service. Vi vet att det finns en bostadskö på landsbygden, även om den inte är synlig eftersom det inte finns någon kö att ställa sig i, säger Ingela Svensson (C) som menar att trygghetsboende är en bättre lösning än särskilt boende:

– Vi ser att en lägre andel bor på särskilt boende. Det beror på att vi är friskare längre och har en väldigt väl utbyggd hemtjänst. Behovet av trygghetsbostäder eller anpassade lägenheter är större. Lyckas man med det här får man också en bostadsrotation på de här orterna. Har man andats skogsluft hela livet så vill man bo kvar på sin ort. Rotationen skapar även möjligheter för yngre barnfamiljer att flytta in. 

Vill stimulera byggande

Centerpartiet föreslår nu att kommunen ska ta fram ett kommunalt investeringsstöd för att få till byggnation av trygghetsbostäder utanför centralorten Västervik.

– Det handlar om att stimulera byggandet, för att entreprenörer ska vara intresserade av att bygga seniorboenden. I dag finns det ett statligt bidrag på 3 500 kronor per kvadratmeter. Det har uppenbarligen inte räckt för mindre orter och då måste vi matcha upp det, säger Fredrik Lindwall.

Vad det skulle handla om för ekonomiska villkor i Västerviks kommun är för tidigt att säga. 

– Vi vill matcha upp det, men vi har inte tittat på storleken ännu. Det här är något som måste utredas först. Bankerna värderar hus på landsbygden lägre och därför måste kommunen vara behjälplig.

Tror ni att det finns intresse från privata aktörer?

– Jag tror att det finns ett intresse, men man vågar inte ta för stora risker. Det finns olika symbioser man kan göra. Bostadsbolaget kan gå in som en del av byggandet och det kan bli en tvåpart- eller trepartslösning. Det skulle handla om att ett sådant här investeringsstöd går till en samhällsförening exempelvis. Vi måste titta på det här i detalj först innan vi kan gå in djupare på det.

Inte bara valfläsk

Trygghetsboenden är anpassade lägenheter för äldre med hög tillgänglighet. Ett trygghetsboende har tillgång till gemensamma utrymmen, större toaletter samt kök. Åldergränsen för trygghetsboende ligger på 65 år. 

– Det finns en stor möjlighet i det här. Jag tror på decentralisering och att vi behöver sprida oss, säger Ingela Svensson.

Centerpartiet hoppas kunna få igenom förslaget i ändringsbudgeten i november. 

– Vi tror att det kan finnas ett stort stöd bland de andra partierna också. 

Att det skulle handla om valfläsk för landsbygden är inte korrekt, menar C-duon.

– Jag har pratat om det här i väldigt många år. Ska vi kunna ha en tomat- och laxodling i Ankarsrum, som skapar massor av jobb, så måste vi tänka proaktivt och se över hur folk behöver bo i framtiden. Vi får inte hamna i en hoppsan-situation, säger Ingela Nilsson. 

Blir det inte bara landsbygdsvalfläsk när ni själva suttit i majoriteten?

– Det är en tolkningsfråga om det är valfläsk eller inte. Vi vill minska trycket på de särskilda boendena och göra det möjligt med trygghetsboende i både Gamleby och Hjorted. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt