Annons:

Tyrberg (C): ”Vi vill ha fler jobb i den privata sektorn”

Conny Tyrberg Centerpartiet

Tyrberg (C): ”Vi vill ha fler jobb i den privata sektorn”

Centerpartiet har kamperat ihop med Miljöpartiet och Socialdemokraterna under den här mandatperioden. Förstanamnet Conny Tyrberg är nöjd med samarbetet.
– Jag vet inte om jag är missnöjd med något, men vi har mer saker kvar att göra, säger han.

Annons:

Centerpartiet i Västerviks kommun går till val på tre huvudfrågor:

  • Fler jobb i den privata sektorn.
  • Satsningar på väg 35.
  • Förbättrad dialog mellan kommunen och näringslivet.

– Vi vill ha fler arbetstillfällen i näringslivet och behöver ha en tillväxt befolkningsmässigt. Det handlar om att företagen ska kunna få tillgång till kompetent arbetskraft och satsningen på högskolecentrum är viktig.

 "Kan inte vänta längre"

Centerpartiet har varit delaktiga i satsningen på att få 2 500 heltidsstudenter till högskolecentrumet i Västervik.

– Det jobbet har påbörjats och vi behöver få hit fler program. Satsningen på högskolecentrum är viktig. När det gäller dialogen mellan kommunen och näringslivet behöver vi lyfta upp den ett snäpp.

När det gäller väg 35 är det Centerpartiets viktigaste stråk inom infrastrukturen:

– Vi kan inte vänta längre. Den är viktig för att nå Linköping och många industrier har svårt med sina transporter och får dåliga pendlingsmöjligheter.

 "Har mer kvar att göra"

Tyrberg är nöjd med den gångna mandatperioden.

– Jag tycker att vi har haft det rätt bra. Vi har fått ut mycket av samarbetet. Vi hade vissa ingångsvärden för att kliva in i majoriteten och har uppnått de mål vi hade. Vi har lyckats hålla en bra äldreomsorg och en bra vård, skola och omsorg. Vi har gjort det bättre för personalen och har höjt lärarlönerna, men vi har mer kvar att göra.

I förra valet ökade Centerpartiet rejält och gick från 6,36 procent 2010 till 9,46 2014.

– Vårt mål är att öka igen.

Hur mycket?

– Vi nöjer oss med att säga att vi ska öka.

 "Vore jättetrevligt"

Tjustpartiet har gått ut och lovat att återöppna skolor på landsbygden. Det beskedet vill inte Tyrberg ge.

– Vi tog fajten för några år sedan och var inte nöjda med hanteringen när flera skolor lades ned, men det är behovet som kommer styra. Vi är för närodlat, vill ha skolor som är nära barnen och det vore jättetrevligt att öppna skolor på landsbygden om det finns behov.

Gör det det i dag?

– Jag har inga uppgifter om antalet barn på respektive ort och har ingen kommentar till Tjustpartiets utspel. Vi vill att det ska finnas offentlig och kommunal service var man än bor och det finns förbättringspotential.

Är det rimligt att ha kommunal service på alla orter?

– Det beror på vad man räknar som orter. Vi är exempelvis mycket nöjda med att kommunen hjälper till med en affär i Ankarsum. Det är en så stor ort att den ska ha en bra affär, det är en viktig kommersiell service.

 "Drömmen är att få genomslag"

Även om Tyrberg är nöjd med den gångna mandatperioden vill han inte ge något besked om sina favoritpartners i den nya majoritetsbildningen efter valet.

– Vi inväntar valresultatet och sedan vidtar diskussionerna. Kommer vi i närheten av det är det frågan om vilken politik vi ska ha och hur vi ska samarbeta som avgör. Drömmen för oss är att vi får genomslag för våra idéer.

Vilka partier utesluter ni samarbete med?

– Sverigedemokraterna och Socialisterna.

Tyrberg tycker inte att partiet hamnat i Socialdemokraternas skugga i majoritetssamarbetet.

– Det har inte varit så mycket debatt över huvud taget. Vi hade en debatt om invandrarna och den tog vi själva. Vi har gjort vad vi har kunnat och vi försöker vara positiva och tala om det vi vill göra istället för att hacka på andra. Vi ligger i en mittfåra och våra frågor tycker många andra är bra. Vi ska vara en katalysator för att få saker och ting till stånd.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt