Annons:

S om nya styret:

Dan Nilsson (S) menar att det nya styret polariserar kommunen. Foto: Pressbild

S om nya styret: "Det här polariserar kommunen"

Socialdemokraterna tappar makten i kommunen och jublar inte direkt över det nya styret. Dan Nilsson är hård i sitt omdöme.
– Det här polariserar kommunen och det behöver vi inte mer av, säger S-toppen.

Annons:

Det var en illa dold hemlighet, men på måndagsförmiddagen höll Westerviksalliansen pressträff på Stadshotellet i Västervik. Då meddelade Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Westervikspartiet att man hade för avsikt att styra kommunen gemensamt under den kommande mandatperioden. 

Det möjliggörs genom en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna, som höll en egen pressträff en stund senare. 

Socialdemokraterna får därmed lämna makten i kommunen och Dan Nilsson (S) är inte särskilt imponerad av den nya lösningen.

– För det första kan vi konstatera att Västervik ser ut att få sitt mest högerkonservativa styre i modern tid. Det bygger också på en ganska bräcklig konstellation och det ska bli spännande att följa utvecklingen. Jag vänder mig emot att kalla det för en valteknisk samverkan. Sverigedemokraterna är en del av majoriteten och för att allt ska gå igenom bygger det på Sverigedemokraternas stöd. Det är ungefär som nationellt, det är ingen större skillnad, säger Dan Nilsson (S).

"Uppskattat lite ryggrad"

Vad Westerviksalliansen lovat Sverigedemokraterna i gengäld för att stödja deras styre lyckades vi aldrig få ett tydligt och rakt svar på under pressträffen.

– Det återstår att se, men vi vet ju vad de lagt för förslag. Under fullmäktige ska vi ta en motion som de har lagt om kameraövervakning i personalutrymmen på gymnasiet. Vi får se om den nya majoriteten agerar redan då. Det finns andra förslag också och Dan Larsen (SD) har uttalat sig om att kommunen ska vara mer självfinansierad. Jag ser fram emot att se vad det innebär. Helt klart blir jag lite bekymrad över det.

Dan Nilsson är också ganska tydlig i sin kritik mot Liberalerna. 

– Under valrörelsen var man ganska tydliga med att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu gör de precis tvärtom och det är ett ganska stort svek mot sina väljare. 

Vad hade ni hellre sett för lösning?

– En bredare uppslutning hade varit bra. Det här polariserar och det behöver vi inte mer av i kommunen. Jag hade gärna sett en större sammanslutning av flera partier med Moderaterna, Centerpartiet och flera.

Tror du att det här styret kommer hålla hela mandatperioden?

– Det törs jag inte uttala mig om. Nu har man valt det här och då får man ge det en chans. Jag tycker inte de har varit duktiga på att ta ansvar någon gång under den gångna mandatperioden. Nu får göra det. Sverigedemokraterna ger inget passivt stöd, utan det här är en majoritet som består av de här fem partierna. Det är ingen som helst tvekan om det, även om de försöker få det att framstå som en valteknisk samverkan. Alla förstår att det inte är så och jag hade uppskattat lite ryggrad att erkänna det. Det är viktigt att få ett stabilt styre i Västerviks kommun och nu får vi ge dem den chansen.

Fotnot: Intervjun gjordes före måndagens fullmäktigesammanträde. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt