Annons:

Nicholson om budgetens betydelse för länet:

Marie Nicholson (M) kommenterar regeringens budget. Foto: Simon Henriksson

Nicholson om budgetens betydelse för länet: "Ett resultat av den tid vi står inför"

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna släppte sin budget i går. Marie Nicholson (M), färsk riksdagsledamot från länet, menar att det är en budget som är ett resultat av den tid som väntar.

Annons:

Budgeten har beskrivits som defensiv, men budgetförslaget för 2023 – som överlämnades till riksdagen – innehåller trots allt reformer på drygt 40 miljarder kronor.

– Det är en budget som är svagt åtstramande. Det är ett resultat av den tid vi står inför med hög inflation och en kommande lågkonjunktur. Vi ser samtidigt att det finns marginaler för reformer och samtidigt hålla överskottsmålet, utifall att det blir en förvärrad ekonomisk situation mot i dag, säger Marie Nicholson (M), riksdagsledamot för länet.

Statsbidraget till Sveriges kommuner och regioner blir sex miljarder kronor. Exakt vad det betyder för länets kommuner är något oklart.

– Det är en budget där sex miljarder permanentas till kommuner och regioner. Den innehåller riktade statsbidrag till bland annat fler vårdplatser, mer läromedel, speciallärare och så vidare. 

4 700 kronor mer

För Kalmar län menar Marie Nicholson att sänkt skatt på bensin och diesel med en krona från 1 januari 2023 och det förstärkta reseavdraget från 18.50 kronor milen till 25 kronor milen för resor med egen bil till jobbet kommer märkas.

– Den stora förändringen kommer dock 2024 med reduktionsplikten. Vi hade hoppats på en tidigarelagd sänkning av reduktionsplikten från 30 till sex procent, men det finns avtal och dylikt som gör att det kan ske 1 januari 2024 som först. Då dras ned till EU:s miniminivå och det kommer göra stor skillnad. Det gör skillnad redan nu, eftersom indexeringen vid årsskiftet dras bort.

Den tidigare regeringens avståndsbaserade resereduktion skrotas.

– Vi går tillbaka till den tidigare och höjer ersättningen. Det betyder att den som jobbpendlar fyra mil om dagen, enkel resa, får 4 700 kronor mer i plånboken. Det är en betydande skillnad och kommer märkas inte minst i Vimmerby, Hultsfred och Västervik.

"Lovat förändring"

Att sänka skatten på bensin och diesel samt att förstärka reseavdraget kostar många miljarder för staten. Men det var också stora ord från regeringspartierna och SD i valrörelsen kring vad de skulle kunna åstadkomma vid makten. 

Så här förklarar Marie Nicholson (M) att det inte blir mer av det.

– Vi har lovat väljarna förändring och det är en resa som börjar nu. Vi har ett arbete att göra i fyra år framåt och det här är en första budget som vi arbetat fram på några veckor. Det här är en början.

Är det en bra budget för Kalmar län?

– Det är en bra början. Vi gör stora satsningar på att stärka rättsväsendet, polisen och försvaret. Vi gör flera satsningar på förebyggande arbete gällande tryggheten. 

"Bra borgerlig budget"

Totalt ska 10 000 poliser anställas till och med 2024. 

Hur många blir det här?

– Det får polisen fördela.

Gudrun Brunegård (KD), också riksdagsledamot från länet, skriver så här om budgeten på sociala medier:

"Bra borgerlig budget, avvägt stram, när vi närmar oss en lågkonjunktur. Ändå plats för viktiga satsningar på välfärd, socialt ansvarstagande för de mest utsatta och inte minst en tydlig uppvärdering av familjernas betydelse. Imponerande, med tanke på att regeringen tillträdde för bara några veckor sedan. Andra reformer som behöver lite längre tids förberedelse kommer längre fram", skriver hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt