Annons:

Kulturturné ska genomföras i länets kommuner – börjar i norr

SCV-majoriteten i form av Lena Granath (V), Malin Anell (S) och Karin Helmersson (C). Foto: Pressbild

Kulturturné ska genomföras i länets kommuner – börjar i norr

En ny kulturplan ska antas och ett första steg mot den blir en kulturturné i länets kommuner. Turnén inleds i Västerviks kommun, där också Vimmerby och Hultsfred deltar.
– Vi vill se ett starkt kulturliv som både skapar jobb och starka, kreativa invånare, säger Karin Helmersson (C) ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Annons:

Nu tar SCV-majoriteten i regionen de första stegen mot en ny kulturplan. Det görs genom en kulturturné i kommunerna. Kulturplanens syfte är att öka jämlikheten i länet kring hur man arbetar med kultur, speciellt för barn och unga. 

Kulturturnén kommer inledas i Västerviks kommun, där också Vimmerby och Hultsfred deltar. 

– Dialogen kommer grundas i hur vi utvecklar kulturen tillsammans för att stärka invånarna både ur ett demokratiskt perspektiv och för utveckling för både individ, föreningsliv och arbetsmarknaden. Jag ser fram emot samtalen med kommunerna i hur vi ska tillsammans arbeta med kulturen framåt. Det finns krafter i samhället i dag som vill begränsa kulturen och i det inskränka både yttrandefriheten och den kreativa processen. Så ska vi inte ha det i Kalmar län. Vi vill se ett starkt kulturliv som både skapar jobb och starka, kreativa invånare, säger Karin Helmersson (C) ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Antas under 2024

Kulturplanen ska hjälpa kommuner och kulturliv att dra åt samma håll, så att kommuner, näringar, föreningsliv och regionen har gemensamma mål i hela länet.

– Barn och ungas rätt till kultur ska vara på lika villkor oavsett vart du bor. Jag vill att alla barn som växer upp i Kalmar län ska få sin kreativitet bekräftad och utmanad för att få en trygg uppväxt och känna framtidstro. Vi ska ha ett jämlikt och jämställt kulturliv, speciellt för det som riktas mot barn och unga, och det kommer vara en prioriterad fråga längs hela resan med kulturplanen, säger Malin Anell (S), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Turnén kommer möta samtliga kommuner under våren och sedan kommer det ske dialog med kulturutövare inom de olika kulturområdena för att regionen ska få brett inspel för kulturplanen.

Någon gång under 2024 kommer kulturplanen att beslutas av regionfullmäktige.

– Arbetet med kulturen behöver utvecklas i hela länet. Vi vet att deltagande på kulturarrangemang och kreativt skapande bidrar till ökad hälsa och välbefinnande så det handlar inte bara om underhållning och jobb utan att våra länsinvånare ska få bättre hälsa, känna mening och få utspel för sin kreativitet, säger Lena Granath (V), regionråd.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt