Annons:

MINSKAT ANTAL ANSTÄLLDA OCH NEDLAGD FÖRSKOLA

Förskolan Gullvivan föreslås att läggas ned. Det är ett av flera tuffa förslag från förvaltningen. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

MINSKAT ANTAL ANSTÄLLDA OCH NEDLAGD FÖRSKOLA

Under de närmaste åren blir det 200 färre barn i förskoleålder. Det här får nu effekter i form av minskat antal anställda och färre enheter redan under 2024.
– Det är viktigt att komma ihåg att en medarbetare på en specifik förskola som föreslås och sedan beslutas läggas ner inte per automatik blir av med sin tjänst, säger HR-chefen Anna Öhrling-Elltorp.

Annons:

De fyra första beslutsförslagen för att börja anpassa strukturen med förskolor och antalet anställda till den nya verkligheten har nu kommit i Västerviks kommun.

– Klart är att det saknas ungefär 28 miljoner för att fortsätta bedriva våra verksamheter i samma omfattning som idag. Det kommer innebära att färre pedagoger kommer att arbeta inom kommunen redan under 2024, men antalet tjänster som påverkas beror också på hur många av kommunens verksamheter som blir kvar, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.

Ska spara 5,2 miljoner

Det behövs både ett minskat antal pedagoger och ändringar i strukturen med nedläggning av ett antal enheter, menar man.

– För att hantera fullmäktiges uppdrag så handlar det om så mycket pengar som 17 miljoner inom förskolan och då krävs både minskat antal pedagoger och ändringar i strukturen med nedläggning av ett antal enheter. Totalt behöver vi vara beredda på en minskning av antalet pedagoger med mellan 20 och 30 personer för att klara den här omställningen, säger Christine Andersson, verksamhetschef för förskola på Västerviks kommun.

Förändringarna utreds just nu på barn- och utbildningsförvaltningen. Under hösten kommer förvaltningen lämna förslag till beslut om flera olika förändringar till barn- och utbildningsnämnden i omgångar. Det här är den första omgången av ändringsförslag för verksamheten från 2024 och framåt.

Förändringarna i den första nedskärningsomgången ska kunna spara 5,2 miljoner kronor.

Förskola läggs ned

Förskolan Gullvivan är en mindre förskola i södra delen av Västerviks tätort. Förskolan har 25 barn och dessa kommer vid starten av höstterminen 2024 att flyttas, om nämnden klubbar förvaltningens förslag, till förskolan Snövit som också ligger i södra delen av Västervik.

Inom verksamheten omsorg av barn på obekväm arbetstid, ofta kallat nattis, finns 24 barn i både Västervik och Gamleby. Verksamheten föreslås stängas tillfälligt. De familjer som har denna form av omsorg behöver nu hitta andra lösningar för sina barn om beslutet blir verkligheten. 

"Verksamheten är inte lagstadgad och i den ekonomiska situation som råder resonerar barn- och utbildningsförvaltningen att resurserna behöver användas för att bibehålla kvaliteten i den övriga lagstadgade verksamheten i stället", skriver man i pressmeddelandet. 

Det tredje förslaget som läggs rör omsorg hemma i personalens hem, ibland kallat dagbarnvårdare. Verksamheten är inte lagstadgad och efterfrågan har minskat under de senaste åren. Där är förslaget nedläggning. Verksamheten har tre anställda och totalt åtta barn finns i verksamheten. 

Dessa barn kommer att beredas plats i den ordinarie förskoleverksamheten. 

Ska rivas

I förslaget föreslår man även att Älvdansen, vars lokaler bedömts som uttjänta, kommer att rivas under hösten 2024. Barnen som går där flyttas till tomma platser på förskolan Tallen i södra delen av Västervik.

"I det här förslaget används överkapaciteten i södra delen av Västerviks förskolor för att klara av perioden då de nya lokalerna byggs. När den nya förskolan står klar öppnas möjligheter för fler effektiviseringar och strukturförändringar för förskolorna i de södra stadsdelarna i Västervik, förutsatt att barn- och utbildningsnämnden beslutar enligt lagt förslag", skriver man i pressmeddelandet.

– Vi kommer i första hand försöka lösa en övertalighet för förskolepersonal genom frivilliga förflyttningar och naturliga avgångar, exempelvis pension. Vi ser på hela kommunen som en arbetsgivare och det finns exempelvis behov av fler medarbetare inom socialförvaltningen. Så snart vi har besked om vilka åtgärder som beslutats kommer arbetet med omställning att påbörjas. Det är viktigt att komma ihåg att en medarbetare på en specifik förskola som föreslås och sedan beslutas läggas ner inte per automatik blir av med sin tjänst. I första hand kommer vi som sagt att försöka lösa det på frivilliga vägar för att undvika en övertalighet, men om så inte blir fallet kommer vi – tillsammans med de fackliga parterna – att hantera det utifrån gällande omplacerings- och turordningsregler, säger Anna Öhrling-Elltorp, HR- och kommunikationschef på Västerviks kommun.

Fler nedskärningar kommer

Inledande MBL-information om kommande förslag till förändringar hölls den 21 augusti och det kommande arbetet ska ske i nära samverkan med fackliga företrädare, meddelar man. 

Före sammanträdena i barn- och utbildningsnämnden den 17 oktober och 21 november kommer flera nya förslag på nedskärningar att presenteras.

– Då kommer förskoleverksamheten på landsbygden och grundskoleverksamheten i kommunen att beröras. Vi har valt att gå så varsamt fram som möjligt och inte peka ut några särskilda verksamheter i förhand. Därför presenterar vi förändringarna stegvis så att både politiker, våra medarbetare samt barn, elever och vårdnadshavare hinner med att hantera varje beslut. Det tar också tid att utreda och förbereda varje enskild åtgärd med exempelvis barnkonsekvensanalyser, säger Magnus Bengtsson.

Det kan dröja en tid innan en del beslut verkställs.

– För de flesta av förändringsförslagen kommer beslut att krävas i kommunens högsta beslutande organ kommunfullmäktige, så det kommer att dröja en bit in på hösten innan vi har besked om vilka förändringsförslag som kommer att bli beslutad verklighet, säger Magnus Bengtsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt