Annons:

BESLUT: YTTERLIGARE OMSORG PÅ LANDSBYGDEN LÄGGS NED

Den pedagogiska verksamheten i Ukna och Odensvi är på väg att läggas ned.

BESLUT: YTTERLIGARE OMSORG PÅ LANDSBYGDEN LÄGGS NED

Igår fattade kommunstyrelsen beslut om att lägga ned den pedagogiska omsorgen i Almvik, Blankaholm och Totebo. Samma sak lär vänta i Ukna och Odensvi sedan barn- och utbildningsnämnden sagt sitt.

Annons:

En speciallösning med pedagogisk omsorg på flera förskolor blev kvar på flera mindre orter när Västerviks kommun bantade ned antalet skolor rejält i början av 2010-talet.

Pedagogisk omsorg innebär att skolbarn får omsorg på en förskola på sin hemort utanför skoltid. Sedan tidigare har barn- och utbildningsnämnden fattat beslut om att ta bort den möjligheten i Almvik, Blankaholm och Totebo. Dessa beslut gick i veckan vidare till kommunstyrelsen där det blev nytt bifall och sista instansen är kommunfullmäktige.

Samma process väntar nu för Ukna och Odensvi där BUN med minsta möjliga marginal godkände förslaget om nedläggning av den pedagogiska omsorgen på orterna.

– Vi har valt ett elevfokus, i debatten har det varit mycket fokus på vårdnadshavare, men vi har fokus på barnen och på läroplanen. Förskolan ska vara inriktad på förskoleverksamhet. Det är ingen som far illa av den här lösningen, men det blir inte det fokus som vi tycker att vi ska ha. Det blir en missmatch mellan verksamheterna, säger nämndens ordförande Andreas Billtorp (M).

 "En klok och smart lösning"

Socialdemokraternas toppnamn i nämnden, Klara Björkum, är kritisk mot beslutet och hela oppositionen röstade emot förslaget.

– Vi tycker att det ska vara kvar. Det är en klok och smart lösning i landsbygdskontext och för att man ska kunna bo och verka i hela kommunen. Som jag fått till mig är att det är en god omsorg, att elever och föräldrar är nöjda och att det möjliggör för att få ihop livet med arbete och långa avstånd. Skulle det vara missnöje från elever och föräldrar så har man alla möjligheter att skriva in sig på fritids på den skola där barnen bor, men man är kvar för att verksamheten fungerar, säger Björkum som ser en risk för att beslutet kan leda till att föräldrar ser sig tvingade att flytta förskolebarnen till de orter där de större barnen går i skola.

– Vi är oroliga för att det här kan bidra till ytterligare utarmning av de förskolor och skolor som finns nu. Det kan vara så att föräldrar placerar syskon för att ha sina barn på samma ställe. Det kan ge andra samhällsekonomiska konsekvenser som vi inte kan se nu och det är tråkigt att ta bort verksamheter när det inte kostar något mer, det kan snarare bli en ökad kostnad för skolskjuts när detta tas bort.

"Så är det inne i stan också"

Det finns inget ekonomiskt incitament i beslutet.

– Vårt beslut grundar sig på elevfokus och läroplansfokus. Socialdemokraterna spekulerar om vad som ska hända, jag vill inte spekulera. Bor man på en ort så tror jag att man väljer förskolan där och att skjutsa på barn är inget ovanligt, så är det inne i stan också om man har två-tre barn som ska till olika ställen, säger Billtorp.

Socialdemokraterna yrkade också att en bredare analys av det samhällsekonomiska perspektivet utreds, men det fick man avslag på.

– Vi tänker att man får ta det i kommunstyrelsen i så fall, vi har inte de resurserna i nämnden, säger Billtorp.

"Svårt att axla två uppdrag"

I Ukna är det tre barn som berörs av beslutet och i Odensvi två.

"Både pedagoger och rektorer lyfter att det är svårt att axla två uppdrag samtidigt där det ena innebär att erbjuda förskola för barn 1–5 år och det andra pedagogisk omsorg för elever. Emellanåt blir det kompromisser för båda grupperna som gör att det inte blir riktigt bra för någon grupp. Förvaltningens bedömning är att förutsättningarna för att bedriva en god undervisning inte är optimala på de förskolorna som behöver planera för och erbjuda både en utbildning för förskolebarnen och annan pedagogisk omsorg för elever", skriver förvaltningen i förslaget till beslut. 

Här kan du läsa om kommunstyrelsens beslut för nedläggningarna i Almvik, Blankaholm, Totebo.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt