Annons:

Billtorp efter majoritetens svängning:

Andreas Billtorp (M) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Arkivbild

Billtorp efter majoritetens svängning: "Handlar om kvalitet"

Majoriteten gör en helomsvängning och behåller nu den pedagogiska omsorgen i Almvik, Blankaholm, Odensvi, Totebo och Ukna. Man äskar också om fem miljoner kronor inför höstterminen 2024.
– En del av den här pengen ska gå till att höja kvaliteten i de här förskolorna, säger Andreas Billtorp (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons:

Precis som med skolorna svänger nu majoriteten kring den pedagogiska omsorgen. För andra gången på kort tid sker en stor omsvängning och nu meddelar majoriteten i ett pressmeddelande att ingen av de fem nedläggningshotade pedagogiska omsorgsverksamheterna ska läggas ned.

Det innebär att de blir kvar i Almvik, Blankaholm, Odensvi, Totebo och Ukna. 

– Vi har pratat mycket om kvaliteten och det är vad det handlar om och fortfarande gör. Vi vill att man ska få bättre möjligheter att följa läroplanen. Vägen dit kan se olika ut, men vi är helt överens om att göra en satsning i stället, säger Andreas Billtorp (M).

Därför äskar man nu fem miljoner kronor. 

– Pengarna ska gå till de mindre skolorna och förskolorna. En del av den här pengen ska gå till att höja kvaliteten på de här förskolorna. 

Hur ska det gå till?

– Det är upp till verksamheten, men kanske genom en extra resurs för att att få bättre möjlighet att följa läroplanen. Det har varit huvudargumentet hela tiden, att man inte har kunnat det. 

Vill undvika uppsägningar

Enligt pressmeddelandet handlar de fem miljonerna också om att undvika uppsägningar i verksamheterna. 

– Det har gått mycket rykten lite varstans att nedskärningar aviserats. Det har vi inte gjort. Trots att vi satsat mycket räcker pengarna inte till. Verksamheten har ett stort underskott från förra året och det är inte första året grundskolan går minus tyvärr. Små enheter kostar mycket pengar, det är fler elever som är i behov av stöd och det finns flera orsaker att titta på. Men pengarna kommer inte räcka för så många lärare man behöver och för att kunna höja kvaliteten, så därför äskar vi om det här.

Kommer fem miljoner räcka?

– Signalerna jag har fått säger att det definitivt inte är obetydligt, så det skulle jag säga. Jag har även varit i kontakt med kommunledningen kring det.

Så ni har fått klartecken?

– Vi kommer få pengarna. 

"En utmaning"

Att majoriteten inte var överens om den pedagogiska omsorgsverksamheten framkom tydligt i kommunstyrelsen. Westervikspartiet, som inte har någon ordinarie ledamot i kommunstyrelsen, reserverade sig mot tre av nedläggningarna. 

Har WP ställt något ultimatum för att vara kvar i samarbetet?

– Nej, inget sådant. Vi har haft samtal i partigrupperna och i alliansen. Huvudsyftet med hela åtgärden har varit för att förskolebarn ska få bra förskola hela tiden. Omsorgen för skoleleven har varit god, något annat har inte frakommit. Men det är svårt och en utmaning för små enheter att upprätthålla läroplanen och därför tar vi nu den här extrapengen. Det kan göra att verksamheten får bättre möjligheter, men exakt hur får verksamheten svara för. 

Inte ställt ultimatum

Jonas Jalketeg (WP) säger att man inte ställt några ultimatum från partiets sidan.

– Nej, men man kan säga att partiet som helhet inte tyckte att vi skulle genomföra det här. Sedan kommunstyrelsen har vi diskuterat det här och enats kring att att det är en bra lösning med de här extrapengarna till grundskolan i höst.

Har ni varit beredda att lämna samarbetet annars?

– Nej, det har vi inte uttryckt. Vi har varit hållfasta i just den här sakfrågan. 

Vad ger det för signal när ni som majoritet ändrar er ännu en gång?

– Jag tycker att saker och ting ska kunna ändras med ny fakta och ny information som inte fanns från början. Då får man göra nya avvägningar när det kommer fram. 

Så ni har också ändrat er under tidens gång?

– Det har vi gjort. Det har kommit in nya fakta som vi tyckte man skulle ta hänsyn till och också nya synpunkter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt