Annons:

Fokus på primärvården i Alliansens valmanifest – detta vill de göra

Gudrun Brunegård (KD), Christer Jonsson (C), Malin Sjölander (M) och Pierre Edström (L) från Alliansen har släppt ett gemensamt valmanifest där de lägger stort fokus på hälso- och sjukvården. Foto: Ossian Mathiasson

Fokus på primärvården i Alliansens valmanifest – detta vill de göra

Alliansen har presenterat sitt valmanifest för landstinget och stort fokus ligger på hälso- och sjukvården.
– Det är viktigt för medborgarna att de känner att vi har en trygg och nära vård i hela Kalmar län, säger Christer Jonsson från Centerpartiet.

Annons:

Alliansen, bestående av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna, har satt ihop ett gemensamt valmanifest som de vill leda landstinget på vid vinst i valet i september. 

De har satt primärvården i första rummet och vill föra vården närmare medborgarna, se till att man kan komma i kontakt med sjukvården snabbare och få vård i tid. 

– Just nu är vården sjukhustung, vilket gör att det blir långa köer för patienterna och vi har sett att sjukhusen inte klarar av uppdraget. Det är mycket åkommor som man sköter bättre i primärvården hos en distriktsläkare, säger Gudrun Brunegård och fortsätter: 

– Vi vill lägga mer resurser på primärvården och det har vi visat i våra tidigare budgetar. Vi har lagt 50 miljoner kronor mer än majoriteten och det kommer vi fortsätta med när vi tar majoritet om en månad. 

De vill anställa fler distriktsläkare för bättre tillgänglighet i primärvården där målet är 1 250 patienter per läkare i stället för 1 650 som i dag. Lika viktigt är det för alliansen att förbättra tillgängligheten till 1177 och skärpa målet till svar inom fem minuter i snitt. 

– Väntetiderna är ofta väldigt långa och inga ska behöva åka till akuten utan att ha fått svar. Systemen måste synka, annars går det inte, säger Gudrun Brunegård. 

Ska sjösätta utvecklingsplan

Malin Sjölander (M), som blev landstingsråd för fyra år sedan, menar att utvecklingen inom sjukvården har gått fort fram på dessa år. 

– Det har varit som en hundraårsperiod rent utvecklingsmässigt. Det går väldigt fort, där måste vi hänga med och ge patienter bra vård. Primärvården kommer vara första steget. När vi träffar folk inom primärvården så säger personalen att de får mer att göra men inte mer resurser, säger Malin Sjölander och lägger till:

– På morgonen den 10 september när vi har vunnit så är en långsiktig utvecklingsplan för sjukvården det första som vi ska sjösätta. Vi måste börja titta över hur vårdcentralerna och sjukhusen ska se ut i framtiden, allt måste hålla ihop. Det kan låta väldigt byråkratiskt men det är idiotiskt att göra satsningar utan att veta var man är på väg, säger hon. 

Vill utveckla ambulanssjukvården

Att utveckla ambulanssjukvården är något som Sjölander pekar på. 

– Vi är medvetna om att vi bor i ett glesbygdslän och därför vill vi satsa och utveckla ambulanssjukvården. Det handlar om att öka spektrat av ambulanssjukvård med fler typer av transporter anpassade efter behoven, bland annat en bedömningsbil och en ambulanshelikopter tillsammans med övriga län i sjukvårdsregionen, säger hon. 

De vill även digitalisera allt mer av den administrativa delen som sjuksköterskorna jobbar med dagligen. 

– Vi vill att de ska ha tillgång till läsplattor, då blir man mer effektiv och kan lägga mer energi på patienterna.  

Fokus på egna medarbetare

Fokus ligger också på att förbättra anställningsvillkoren för landstingets egna medarbetare, skapa bättre arbetsmiljö och bygga en plattform med en bemanning som ska vara fast. 

Pierre Edström från Liberalerna berättar att hyrespersonalen och kostnaden för bemanningspersonal landar på 558 miljoner kronor mellan 2014 och 2017. 

– Det är fel sätt att använda våra resurser, vi vill i stället lägga delar av dessa kostnader på egen personal, säger Pierre Edström och lägger till:

– Vi har precis upplevt en sommar där många har dragit ett stort och tungt lass med att jobba dubbelpass, få mycket övertid och förskjuta sin semester. Det är något som vi måste titta på och stå bättre rustade för inför framtiden, att ha en bemanning som klarar hela året.

Alliansens tanke är där att göra en total översyn i grundbemanningen, ta fram en lönemodell som värdesätter erfarenhet och ansvarstagande hos den enskilde medarbetaren och införa någon form av trohetsbonus. 

"En fast läkarkontakt"

De vill slå vakt om den enskildes rätt att själv välja och påverka sin egen vårdsituation och bland annat skaffa sig en fast läkarkontakt med en ansvarig läkare i primärvården. 

– Vi har fått uppleva att patienter har svårt att ta ut sin rätt som de har enligt lagen, ett sådant exempel är att man ska erbjudas en fast läkarkontakt men det görs inte. Vi har fortfarande brister i vården när det gäller tillgänglighet och det måste vi ändra. Det måste bli tydligare för patienterna så de kan lista sig på en enskild läkare, säger Christer Jonsson från Centerpartiet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt