Annons:

Brunegård vill ta över tronen i landstinget

Gudrun Brunegård, Åke Nilsson, Anders Andersson, Ola Gustafsson och Nina Gustafsson från Kristdemokraterna ser fram emot landstingsvalet. Foto: Ossian Mathiasson

Brunegård vill ta över tronen i landstinget

Kristdemokraterna är optimistiska inför landstingsvalet. Gudrun Brunegård vill ta över ordförandeklubban och målet är att få in två namn från valkretsen Vimmerby-Hultsfred.
– Jag vill ha Anders Andersson i talarstolen i landstinget, säger Gudrun Brunegård (KD).

Annons:

Landstingsfullmäktige är landstingets högsta beslutande organ med 67 politiskt valda ledamöter och under de senaste fyra åren är det en rödgrön majoritet som har styrt Kalmar län.

Nu vill Kristdemokraterna att det blir skifte i landstinget och Gudrun Brunegård (KD), toppkandidat till landstingsfullmäktige, är redo att ta över som ordförande och peta bort Anders Henriksson (S) från tronen.

– Han ägnar mycket tid åt sitt uppdrag i SKL och vi ser gärna att han befrias från arbetet som landstingsordförande. Det kommer in mycket klagomål på att han inte är synlig. Jag är närvarande i Kalmar län och inom vården, som jag kan och vet vad det ger för effekter om det blir förändringar. Jag är beredd att utmana Anders, säger Gudrun Brunegård. 

I det senaste landstingsvalet var Kristdemokraterna det näst största partiet i valkretsen som rör Vimmerby och Hultsfred med 14,75 procent av väljarna. Nu vill de stärka det ytterligare och få in två namn i landstingsfullmäktige. 

– Det är inte så många hundra röster som saknas för att vi ska kunna få två mandat från den här valkretsen. Som det är nu så måste jag vara borta för att Anders Andersson ska få komma upp i talarstolen och jag vill ha honom i talarstolen, säger Gudrun Brunegård. 

Besviken på S

Brunegård är besviken på hur Socialdemokraterna har skött vårdcentralen i Vimmerby under mandatperioden. 

– På Socialdemokraterna låter det som att de värnar om vårdcentralen men om man granskar vad som har hänt så kan man se att mottagningen har urholkats. Vi är riktigt oroliga och det pratas på nationell och lokal nivå om den nära vården, att man ska bygga upp den. Socialdemokraterna har tillåtit att den nära vården för denna valkrets har urholkats och nästan utplånats, säger Gudrun Brunegård. 

För en tid sedan gick hon ut och sa att hon vill låta staten ta över ansvaret för sjukvården. 

– Vi behöver en övergripande uppföljning på hur vårdens resultat utfaller och se till att vården blir jämlik. Det klarar man inte av med en organisation med 21 olika landsting som har olika styre och olika synpunkter. Man behöver en nationell organisation, säger hon. 

Sämst överlevnad efter stroke

Enligt KD har landstinget i Kalmar län de sämsta siffrorna när det gäller överlevnad efter stroke och de nästa sämsta siffrorna efter hjärtinfarkt. De betonar därför vikten av att få till en ambulanshelikopter som kan användas i Kalmar län, Östergötlands län och Jönköpings län. 

– När vi möter folk på gatan så vill man känna att det finns en likvärdig trygghet oavsett var man bor i Kalmar län. Tidsfaktorn är så viktig att man kommer till behandling om man drabbas av stroke och hjärtinfarkt, säger Anders Andersson. 

Gudrun Brunegård: 

– Vården är inte jämlik. Den sittande socialdemokratiska ledningen har inte lyckats ge invånarna jämlik vård oavsett hur mycket de pratar om det.  

Vimmerby kommun är den enda kommun i Kalmar län som saknar en familjecentral. 

– Det är för bedrövligt. Det är socialdemokrater som sitter som ordförande i barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och i landstinget och de har inte lyckats få ihop det, säger Brunegård. 

Nina Gustafsson håller med: 

– Familjen är en grundpelare och varför ska inte Vimmerby ha en familjecentral när alla andra har det? Familjen är viktig. Ett sånt beslut är något som bör ske omgående.

De går också till val på att växla från hyrbolag till egen personal och satsa på den.

–  Det är bättre att lägga dessa pengar på att förbättra för egna personalen så vi kan rekrytera så de blir fast här i Hultsfred. Vi vill anställa fler distriktsläkare som har 1 000 patienter, vilket kommer ge en bättre arbetssituation, säger Brunegård.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt