Annons:

Brunegård djupt besviken efter sprucken allians:

Gudrun Brunegård (KD) djupt besviken efter att C och L begärt skilsmässa.

Brunegård djupt besviken efter sprucken allians: "Liknades vid ett äktenskap"

Landstingsalliansen har rasat samman. Centerpartiet och Liberalerna kommer styra tillsammans med Socialdemokraterna. Det gör oppositionsrådet Gudrun Brunegård (KD) djupt besviken.
– Så sent som dagarna före valet liknade vi Allianssamarbetet vid ett äktenskap där parterna trivs ihop, säger hon.

Annons:

Det blir en allt annat än smärtfri skilsmässa.

Landstingsalliansen spricker efter 16 år tillsammans.

Nu reagerar kristdemokraten Gudrun Brunegård starkt.

– Jag är djupt besviken över att Centerpartiet och Liberalerna efter sexton års nära samarbete nu lämnar Alliansen, efter att ha gjort upp med Socialdemokraterna.  

Hon liknar samarbetet vid ett långvarigt äktenskap.

– Så sent som dagarna före valet liknade vi Allianssamarbetet vid ett äktenskap där parterna trivs ihop, gärna går ut tillsammans och gör upp planer för framtiden. Föga anade jag då att två av parterna så snart därefter skulle söka sig till en annan partner, säger Gudrun Brunegård i ett pressmeddelande.

Inte gett upp

I landstingsvalet fick allianspartierna 28 mandat. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick 29. Med tio mandat blev Sverigedemokraterna en klar vågmästare. 

– Vi i Alliansen har varit skarpt kritiska mot Anders Henrikssons ledarskap, som har lett till missnöjda medarbetare och att allt fler patienter väntar på vård. När kömiljarden försvann släppte Anders Henriksson greppet och lät köerna växa. Vi har därför sett det som nödvändigt att byta ut ledarskapet i landstinget. Därför förvånar det mig storligen att Centern och Liberalerna nu väljer att samarbeta med just dem som vi arbetat för att avsätta. Vi fick ju också väljarnas stöd, med drygt 1 100 röster fler än det röda blocket.

Men än har hon inte gett upp hoppet om en återförenad allians.

– I långvariga relationer kan ibland gräset verka grönare på andra sidan staketet. Jag hoppas att centerpartisterna och liberalerna ska inse att de har mer gemensamt med oss i Alliansen och kommer tillbaka, avslutar Gudrun Brunegård.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt