Flera riksdagspolitiker från Moderaterna besökte Västervik och Vimmerby under måndagen.
Foto: Privat
De moderata riksdagsledamöterna från Småland, Blekinge, Östergötland och Gotland har ett samarbete där de en gång i halvåret besöker någon av sina valkretsar. Syftet är att ledamöterna ska få diskutera och inhämta kunskap om frågor som är viktiga för den regionen. Nu var det Kalmar län som stod på tur.
– Nu när vi skulle ta Kalmar län så ville jag gärna att vi skulle belysa problematiken i Östersjön, både från yrkesfiskarnas perspektiv och de miljöproblem vi har i Östersjön, säger Marie Nicholson.
På måndagsförmiddagen hade de därför temat ”blå näringar” när de besökte Västervik, det vill säga livsmedel som fiskats eller odlats i hav, sjö eller i landbaserade vattensystem.
– Vi har pratat om odling av scampi och om östersjöfiske och rödlistade arter, och vi har varit på Östersjöfabriken. Man skördar musslorna så här års. Det kommer in fiskebåtar hela tiden, och levererar mängder med musslor och processar dem. I andra änden kommer det ut hundmat, berättar Harald Hjalmarsson (M), Västerviks kommunstyrelses ordförande, som också var på plats.
– Det har varit ett fantastiskt besök på fabriken och att träffa de yrkesfiskarna som varit på plats. Det var mitt första besök på Östersjöfabriken, men vi har sagt att vi ska komma tillbaka igen om något år när scampiodlingen är i gång på riktigt, säger Marie Nicholson.
Besöksnäring på landsbygden
Under eftermiddagen ska de vidare till Vimmerby kommun för att besöka Virum älgpark.
– Då ska vi prata om besöksnäring på landsbygden, som också är en väldigt viktig fråga i vårt län. Vi kommer även få besök av Åke Hammarskjöld som driver Tuna grus, och har en rad olika företag som ägnar sig just åt landsbygd och landsbygdsutveckling, vi kommer säkert också prata en hel del om skogsnäring.
Hon säger att dagen är kunskapshöjande och ett sätt för politikerna att sätta sig in i de frågor som är viktiga i närområdet.
– Vi ser också vilka frågor som andra ledamöter gärna driver, och sen tar vi givetvis med oss frågor tillbaka till vårt arbete i Stockholm och ser om vi kan förbättra något.
Har du något exempel?
– Till exempel pratade vi om att Livsmedelsverket håller nyckeln till att de musslor som fångas in här skulle kunna bli ett livsmedel, vilket vore fantastisk. Med yrkesfiskarna pratade vi om rödlistade arter, och vad tråkigt det är att vi inte efterfrågar svensk fisk på samma sätt som vi efterfrågar svenskt kött.
Marie Nicholson tycker att man ska ta vara på den svenska fisken som livsmedel och se över hur rödlistningen påverkar.
– Det är en beredskapsfråga, vi skulle kunna få mer av vår mat från Östersjön. Men när vissa arter är rödlistade blir det ett motstånd. Samtidigt säger en del forskare att det inte är helt korrekt att de ska vara rödlistade. Det finns väldigt många åsikter om Östersjön som går emot varandra. Där är det viktigt att vi politiker lyssnar in alla sidor innan vi tar beslut.