Annons:

SD vill få bort delade turer inom vård – och äldreomsorg

SD vill att kommunen ska utreda rister i schemaläggningar för personal samt avskaffa delade turer.

SD vill få bort delade turer inom vård – och äldreomsorg

Sverigedemokraterna har lämnat in två motioner till kommunfullmäktige, där de pekar på att Västerviks kommun inte följer arbetstidslagen för dygnsvila och anser att kommundirektören ska utreda omfattningen samt att de delade turerna inom vård – och äldreomsorg avskaffas.

Annons:

Svergiedemokraterna skriver i motionen att det har framkommit uppgifter om att Västerviks kommun systematiskt brister i efterlevnaden av den lagstadgade dygnsvilan enligt arbetstidslagen. Sverigedemokraterna kräver nu att kommunen utreder omfattningen av detta. Partiet kräver också att en handlingsplan tas fram för att förhindra framtida brister gentemot arbetstidslagen. Det är också viktigt att chefer är utbildade då det gäller arbetstidslagen.

Samtidigt kräver Sverigedemokraterna i ytterligare en motion att de delade turerna inom vården och omsorgen snarast avskaffas. Möjligheten att styra över sin arbetstid är en viktig faktor för att kunna behålla medarbetare och för att kunna rekrytera nya. Delade turer är ofta en negativ faktor, som leder till dåligt med tid för återhämtning och svårigheter att planera sitt liv. Andra kommuner runtom i landet har helt avskaffat delade turer. Det handlar bland annat om bättre schemaläggning samt utökat egenansvar och möjlighet till mer inflytande.

Båda motionerna är inlämnade av Daniel Jonsson.

 Kommunfullmäktige föreslås besluta

 - att socialförvaltningen, i enlighet med intentionerna i denna motion och utifrån gällande lagstiftning, tar fram förslag på hur de delade turerna inom vård och omsorg kan avskaffas snarast. 

- att kommundirektören ges i uppdrag att, i enlighet med intentionerna i denna motion, utreda omfattningen från och med 2018 och tiden därefter, då det gäller i vilken omfattning det under socialförvaltningens verksamhet förekommit att man brustit gentemot arbetstidslagen och sedan återrapportera till kommunfullmäktige.

 - att det tas fram en handlingsplan för att förhindra framtida brister gentemot arbetstidslagen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt