Annons:

M-politikerna kräver svar om flytten:

Jon Sjölander (M) och Elin Landerdahl (M) vill veta om några åtgärder kommer vidtas efter de nya fakta som framkommit genom riskanalysen. Foto: Roger M Carlsson

M-politikerna kräver svar om flytten: "Det är bråttom"

Det var under 2016 som en i det närmaste enig kommunstyrelse beslutade om att samla Gymnasiet, Komvux och SFI under samma tak. Synergieffekter fanns att vinna och med uppgraderad och väl genomtänkta säkerhetssystem såg ingen några egentliga problem. Ingen riskanalys genomfördes. Läget 2019 är ett annat än när beslutet fattades.

Annons:

I februari 2019 fick Barn- och utbildningsnämndens ordförande del av en väl underbyggd riskanalys som genomförts av gymnasiet och räddningstjänsten. Först efter en månad fick Moderaterna tillgång till den via tjänstemän och reagerade då snabbt och lämnade in en motion.

– Vi vill veta hur Marcus Fridlund (S) (Barn och utbildningsnämndens ordförande. reds anm.) tänker i den här frågan, förklarar Jon Sjölander(M), att inte göra någonting är att helt bortse från den riskanalys som tagits fram. Vi anser att Marcus Fridlund (S) behöver reda ut det här nu eftersom det finns ett beslut sen 2016 om sammangåendet som ska ske till hösten. Vi behöver få svar på om Marcus Fridlund (S) anser att det är lämpligt att flytta in Komvux och SFI i Gymnasiets lokaler och om det kommer vidtas några åtgärder med tanke på riskanalysens innehåll.

– Vi har fått en mängd reaktioner i diskussioner med elever, skolpersonal och vanliga medborgare efter att vi lämnade in motionen, säger Sjölander (M).

Flera olika säkerhetsproblem

Elin Landerdahl (M) och Jon Sjölander(M) sammanfattar riskanalysen och förklarar att modellen med SFI och komvux bland gymnasieelever har prövats på andra orter och avskaffats då det visat sig ha för många negativa effekter. Det kan röra sig om bland annat hedersproblematik, sexuella ofredanden och drogrelaterade problem.

–  En annan sak att tänka på är att vare sig Komvux eller SFI kommer att omfattas av det nya säkerhetssystem som ska installeras. Därmed faller hela tanken med det systemet. Ser man samlat på de möjliga problemen är det förvånande att Conny Tyrberg (C), istället för att ta riskanalysen på allvar, påstår att det är Jon och jag som skapar problemen, eftersom vi har lämnat in en interpellation, förklarar Elin Landerdahl (M)

Hellre sent än för sent

Jon Sjölander (M) inflikar att det borde ställas högre krav på politiker. Att ge sig till att skifta fokus från sakfråga till person är ett beprövat retoriskt knep, anser han. Istället borde en seriös diskussion föras om den faktiska sakfrågan.

– Det här ska inte handla inte om politiskt spel utan om tryggheten för våra gymnasieungdomar, hävdar Sjölander (M).

– Vi vet att det är vi är sent ute, men hellre sent än för sent, sammanfattar Elin Landerdahl(M)

                                                                                             Roger M Carlsson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt