Annons:

Han vill se fler poliser på landsbygden – ”Väldigt bekymrad”

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson är oroad över situationen på landsbygden. Foto: Kristdemokraterna

Han vill se fler poliser på landsbygden – ”Väldigt bekymrad”

Som i stort sett alla andra riksdagspartier vill Kristdemokraterna se fler poliser på landsbygden. Det poängterade riksdagsmannen Andreas Carlson på en pressträff i Vimmerby för en tid sedan.
– 10-15 nya poliser i Vimmerby är ingen överdrift, säger han.

Annons:

Under sin vistelse i Vimmerby besökte riksdagsledamoten den inbrottsdrabbade butiken Home of Brands i Vimmerby där ägaren Simon Fransson berättade om sin situation.

– Vi är missnöjda med Polisens arbete och får förlita oss helt på Securitas. Tjuvarna har full koll på deras rutter och alla våra ärenden har lagts ned. Händer det något hos oss tar det 30-40 minuter för Polisen att ta sig hit och då är det för sent. För oss är det demoraliserande, man tappar tilltron till att rättssamhället fungerar. Det tar mycket energi, säger han.

 "Allvarliga problem i hela landet"

Andreas Carlson är rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Partiet har drivit på för 10 000 fler poliser under en längre tid och många partier står nu bakom det antalet. Att nå dit tar dock tid.

– Det får inte bara bli en siffra utan vi måste ha lokalt förankrade poliser och de nya poliserna ska inte slukas upp av storstäderna. Det finns allvarliga problem i hela landet och inbrott med de här beloppen som det handlar om är grova brott. Får det inte konsekvenser blir det problem. Vi blir inge mindre engagerade när vi hör Simons berättelse med så många inbrott på kort tid.

Om man ser till situationen i storstäderna. Är det inte rimligt att Polisen prioriterar det?

– Jag har förståelse för att Polisen har stort tryck i storstäderna, men man får inte tappa de vardagsnära brotten. Gör man det spär man på problembilden. Det finns inga genvägar och man måste trycka ut poliser lokalt.

 "Rabatterna är stötande"

10 000 fler poliser i Sverige skulle innebära 10-15 fler poliser i Vimmerby.

– Det är ingen överdrift och då skulle man kunna ha en bil igång dygnet runt istället för att behöva dela med andra kommuner.

Andreas Carlson vill även se hårdare straff för stölder och inbrott.

– Jag tycker att rabatterna som ibland delas ur är stötande. Rabatt kan man få i en butik, inte av en domstol. Sedan finns det fall där personer inte kan betala bötesstraffen och då ska det omvandlas till fängelsestraff.

 "En oerhört viktig fråga"

Hultsfredspolitikern Anders Andersson är orolig för handeln på landsbygden.

– Det här är en väldigt viktig fråga för attraktionskraften på landsbygden. Om butikerna inte kan känna trygghet kommer vi till slut bara ha galleriorna i storstäderna. Det är en oerhört viktig fråga och oacceptabelt mot folket som bor i de här kommunerna med alldeles för få poliser.

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård:

– Med fler poliser ökar möjligheterna för mer förebyggande arbete. Det finns det inte möjlighet till idag. Men ser man polisen tidigt i den kriminella banan och man blir tagen när man snattar eller trimmar mopeden så känner man att det finns en risk för att åka dit.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt