Annons:

Socialisterna ”Folkhälsan går före näringslivet”

Beslutet att låta gymnasieelever hämta lunch på lokala restauranger i Västerviks kommun, kritiseras av Jocob HoffstenSV och försvaras av Conny Tyrberg (C).

Socialisterna ”Folkhälsan går före näringslivet”

Jacob Hoffsten Socialistiska Välfärdspartiet (SV), anser att beslutet att låta gymnasieelever hämta Take Away – mat från kommunens restauranger är helt fel beslut. Han menar att det finns andra lösningar som minskar risken för smittspridning av Coronaviruset.

Conny Tyrberg (C) försvarar beslutet.

- Vi stöttar en del av näringslivet som är på fallrepet, säger han.

  

Annons:

I tisdags beslutade krisledningsnämnden i Västervik om flera olika åtgärder för att lindra effekterna för näringslivet, då ekonomin helt bromsat in. En av åtgärderna var att skriva avtal med 21 restauranger i Västerviks kommun, där gymnasieelever får möjlighet att gratis hämta sin lunch. Det är ett beslut som Jacob Hoffsten är mycket kritisk till.

- Anledningen är att vi idag rekommenderas att minska den sociala kontakten. Det här beslutet riskerar att den sociala kontakten ökar i stället, när många ungdomar ska gå ut på restauranger och hämta sin mat.

Han tycker att de övriga partierna i krisledningsnämnden inte inser de allvarliga konsekvenser som beslutet kan få för smittspridningen.

- Det finns en osäkerhet för hur många människor som blir sjuka. Då är det bättre att ta det säkra för det osäkra.

Han tycker att beslutet togs för snabbt utan att först rådgöra med smittskyddsläkare.

- Det är beklagligt att man springer så snabbt, när eftertanke ska underbygga dessa beslut, säger Jacob Hoffsten.

Låt eleverna äta hemma

Socialisterna Välfärdspartiet har ett eget förslag för hur skoleleverna ska få lunch.

- Ge pengarna till familjen så de kan laga maten hemma och eleverna äter mat där. Eller låt skolköket vara öppet och maten körs ut till alla elever. På så sätt skulle man minimera den sociala kontakten till ett minimum, säger Jacob Hoffsten.

Folkhälsan går först

Jacob Hoffsten anser att folkhälsan går före näringslivet.

- Jag önskar att så få företag som möjligt ska gå under, men i valet mellan folkhälsa och näringsliv är det folkhälsan som måste gå före. En restaurang som går i konkurs går att starta upp igen, men ett människoliv som släcks är borta för alltid, säger Jacob Hoffsten.

”Vi måste se till både folkhälsan och näringslivet”

Conny Tyrberg försvarar beslutet om att gymnasieelever får hämta mat från de lokala restaurangerna.

- Det här beslutet har gått som en löpeld i många kommuner. Det ger ett indirekt stöd till delar av näringslivet som har det tufft idag, säger han.

Han säger att det finns elever som studerar vid Västerviks gymnasium som bor på många orter utanför Västervik. Därför är det viktigt att avtalet som kommunen skrivit med olika restauranger finns på mång olika orter.

När det gäller smittspridning under tiden som eleverna hämtar sin mat tror Conny att det är ett mindre problem.

- Restaurangerna ser till att människor som väntar på att få sin mat håller behörigt avstånd till varandra.

Conny Tyrberg vill inte rangordna kampen för folkhälsa och kampen för näringslivet.

- Jag menar att båda är lika viktiga. Med det här beslutet stöttar vi en bransch som är på fallrepet, säger Conny Tyrberg.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt