Annons:

Kommunens budget: satsar miljoner kronor på välfärden

Conny Tyrberg (C) och Dan Nilsson (S)

Kommunens budget: satsar miljoner kronor på välfärden

Den budget som S, C och MP lägger fram för beslut i kommunfullmäktige den 15 juni handlar om att få kommunens ekonomi att gå jämt upp. En nollsummabudget. Det finns satsningar på flera miljoner kronor vardera till både Socialnämnden och Barn-och utbildningsnämnden, samt att kommunen tagit höjd för kommande löneökningar.

Annons:

Det är ett osäkert ekonomiskt läge i kommunen, Sverige och hela landet. Ändå väljer minoritetsstyret i kommunen att lägga fram budgetförslaget till kommunfullmäktige den 15 juni i år.

– Vi gör det för att inte störa verksamheterna i deras planering inför 2021. De måste ges chansen att jobba i lugn och ro, säger Conny Tyrberg (C).

Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, menar att det nu finns en öppning för att göra en översyn av budgeten i november.

Ökar ramarna med fem miljoner

Den budget som läggs fram handlar inte om att verksamheterna ska genomföra några stora förändringar utan att de ska klara de mål som satts upp för 2020. Däremot lägger kommunledningen till miljontals kronor till både Socialnämnden och Barn-och utbildningsnämnden.

– Deras budgetramar utökas med fem miljoner kronor vardera, säger Dan Nilsson.

Han säger också att kommunen tagit höjd för kommande löneökningar i sin budget.

För att klara av att uppnå en budget som landar på noll har kommunledningen tagit sju miljoner kronor från sparade pengar från tidigare år då kommunen gjort stora överskott, resultatutjämningsreserven, där det finns cirka 140 miljoner kronor sparat.

– Budgetförslaget är ett besked till alla att vi fortsätter som vanligt och gör det med den trygga förvissningen om att vi har pengar i ladorna både för i år och nästa år, säger Dan Nilsson.

Flera partier röstar för avslag

Budgetförslaget landar inte mjukt hos alla partier utan flera av dem röstade på avslag. Det är Moderaterna och Västerpartiet som väljer att rösta för avslag, medan Kristdemokraterna röstar för ett eget budgetförslag. Sverigedemokraterna avstod beslut, då de anser att det ekonomiska resultatet för 2020 är osäkert samt vilka intäkter som kommunen har inför 2021. Det enda partiet som minoritetsstyret har med sig är Liberalerna och det räcker inte för att få igenom beslut om budget i kommunfullmäktige.

Har ni chans att få igenom budgeten i kommunfullmäktige?

– Jag uppfattar att det finns en förståelse hos de andra partierna samt att det finns utrymme i november att ta in nya förslag, säger Dan Nilsson.

Han tycker det vore beklagligt om det blir en återremiss på budgetförslaget.

– Jag tycker att detta är en kompromiss. Övriga parter är splittrade och det är märkligt att de inte uttrycker någon egen åsikt, säger Dan Nilsson.

Han menar att man varit lyhörda på alla punkter och har ett tvärpolitiskt arbete framför sig som alla partier enats om.

– Syftet är att hitta både lång- och kortsiktiga arbeten kring skola och omsorg. Vi har en samsyn i större övergripande frågor, säger Dan Nilsson.

Investeringar

Investeringstakten i kommunen kommer att ligga kvar på den nivå som redan var beslutat innan Coronapandemin.

– Vi har en hög investeringstakt de kommande två till tre åren, som ligger på 500 miljoner kronor årligen. Vi har jobbat hårt med självfinansieringsgraden samt att hålla ihop hela kommunkoncernen, säger kommundirektör Anders Björlin.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt