Annons:

Lång debatt om ökade löner för undersköterskor i kommunen

Jacob Hoffsten (SV) debatterade flitigt för att KF skulle godkänna gymnasieelevernas motion om att höja lönen för undersköterskor.

Lång debatt om ökade löner för undersköterskor i kommunen

Två gymnasieelever hade lämnat in en motion om ökade löner för undersköterskor i Västerviks kommun. Grunden för motionen var att fler unga skulle välja att satsa på de yrkena om lönen var högre. Något som höjde debattlustan bland kommunfullmäktiges ledamöter. Många ledamöter såg inte löneökningar som det enda rimliga i frågan.

Annons:

Redan klockan tio i måndags startade ungdomsfullmäktige där elva ungdomsmotioner skulle debatteras. En av motionerna som väckte mycket debattlusta bland kommunens politiker var att undersköterskorna i kommunen har för låga löner som två gymnasieelever hade lämnat in.

Kommunstyrelsens svar var att kommunen inte har möjlighet att själva öka lönerna för undersköterskorna, utan en löneökning måste komma genom statsbidrag.

De menade att fler unga skulle söka de utbildningar som erbjuds på Västerviks gymnasium om lönerna skulle vara högre.

Dan Larsen (SD) menade att det är rätt sätt att höja statusen för undersköterskorna.

Samtidigt menar han att undersköterskorna i Västervik tjänar väldigt dåligt.

- Undersköterskorna som jobbar i Västervik ligger i bottenträsket bland landets kommuner. Lönen måste gå upp, säger han.

Han yrkade för att motionen skulle tas upp i budgetförhandlingarna 2021.

Jacob Hoffsten (SV) menade att det finns ingenting som hindrar Västerviks kommun att själva öka lönerna för undersköterskorna. Han biföll motionen.

Jon Sjölander (M) anser att det inte i första hand är lönen som är viktig för att locka unga till att jobba inom främst äldrevården.

- Lönen är en del men diskussionen ska vara hur skapar vi attraktivitet i arbetet. I stället för att skjuta till pengar ska vi diskutera varför vi har så liten lönespridning.

Han menar att det ska vara tydligare spridning på lönen, mellan de som tjänar minst och de som tjänar mest.

- Det man måste utreda är hur man gör yrket med attraktivt, istället för att höja lönen. Det finns även andra saker som spelar in om arbetet ska vara attraktivt., säger Jon Sjölander.

Sex timmars arbetsdag

Leif Svensson (V) anser att det också krävs att man ser över arbetstiden som undersköterskorna gör.

- Vi har länge förespråkat sex timmars arbetsdag. Arbetsmiljö och fortbildning är också viktigt, säger han.

Fredrik Lindwall (C) efterlyser mer nyanserad debatt och menar att undersköterskor inte har så låg lön som man gör gällande i motionen.

- Till exempel kassörskor i butik har tretusen kronor lägre i lön än vad undersköterskor har.

Dan Nilsson (S) menar heller inte att det bara är lönen som är det avgörande.

- Det gäller att förbättra arbetsmiljön i yrket. Vi har redan gjort en hel del genom att renodlat undersköterska yrket där man jobbar med det som man har utbildning för. Vi har också genomfört önskad sysselsättningsgrad. Vi välkomnar också de statliga satsningar som utlovats i regeringens budget, säger han.

Han tycker också att lönen ska sättas av arbetsmarknadens parter inte av politiker.

Jacob Hoffsten var inte alls nöjd med de olika svar som övriga politiker av.

- Vi hör mer och mer fantasifulla argument mot motionen. Lönen har inte så stor betydelse, högre lönespridning, andra i samhället tjänar mindre samt att det är arbetsmarknadens parter som ska göra upp om lönen. Glöm inte bort att arbetsmarknadens parter förhandlar om ett löneutrymme som beslutats av politikerna, säger han.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt