Annons:

”Kollektivtrafiken viktig för fortsatt utveckling av kommunen”

Kommunstyrelsen skriver i sitt remissvar till Region Kalmar vilka frågor som måste lösas för att Västerviks kommun ska minska sin sårbrhet som egen arbetsmarknadsregion.

”Kollektivtrafiken viktig för fortsatt utveckling av kommunen”

Kommunstyrelsen har svarat på en remiss om regionalt trafikförsörjningsprogram för Kalmar lä 2021-2029. I svaret skriver de att man saknar förutsättningar inom utbildningsområdet där kollektivtrafiken är en förutsättning för fortsatt utveckling.

Annons:

Kommunstyrelsen pekar på utvecklingen av Campus Västervik, där högskoleutbildningarna ökat kraftigt de senaste åren och där en stor ökning av studenter planeras, från 600 till 2 500 studenter.

Många av de studenterna kommer inte från Västervik utan är i behov av att resa till och från Västervik med kollektivtrafik. På samma sätt resonerar kommunstyrelsen när det gäller Gamlebygymnasiet som är i stort behov av fungerande kollektivtrafik för att kunna genomföra sina utbildningar, då många elever bor i angränsande kommuner som ligger i ett annat län. Till exempel Valdemarsvik.

Vill minska kommunens sårbarhet

Västerviks kommun anser det strategiskt avgörande att minska kommunens sårbarhet som egen arbetsmarknadsregion. Det vill man att regionen gör genom att fortsätta arbetet minskade restider mellan Västervik – Linköping, Kalmar-Västervik-Norrköping samt Västervik – Vimmerby - Nässjö – Jönköping.

Kommunstyrelsen vill också se en fortsatt och utvecklad samverkan med Region Östergötland som extra viktig för Västerviks utveckling.

- Idag är det till exempel omöjligt att resa kollektivt för arbets – eller studiependling mellan Valdemarsvik och Västervik, säger Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

När det gäller buss trafiken anser kommunstyrelsen att regionen ska jobba för att hitta en god avvägning mellan få stopp med att även möjliggöra utveckling av större landsbygdsområden genom strategiska stopp även vid mindre knutpunkter.

- En viktig bytespunkt som fallit bort i regionens skrivning är Överum, skriver kommunstyrelsen i sitt yttrande.

Skärgårdstrafik

Kommunstyrelsen menar även att region Kalmar fortfarande skiljer på fastlandstrafik och skärgårdstrafik.

- Detta gör att boende i skärgården behandlas på annat sätt än de landsbygdsbor som bor på fastlandet. Angränsande regioner i Blekinge och Östergötland hanterar skärgårdstrafiken på helt annat sätt, skriver kommunstyrelsen.

Man skriver också att regionens åldrande befolkning ökar behovet av särskild kollektivtrafik, vilket riskerar att tränga undan den allmänna kollektivtrafiken om inte ytterligare resurser tillförs systemet.

- Vi ser det som nödvändigt att arbetet kring utvecklingen av kollektivtrafiksystemet mellan kommunerna och regionerna utvecklas och prioriteras för att uppnå största möjliga nytta för resenärerna, skriver kommunstyrelsen i sitt remissvar.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt