Annons:

  • Vinö – unik båt gästade Västervik

    Jörgen Karlsson på sin Däckare Vinö.

  • Vinö – unik båt gästade Västervik

    Motorn är en Seffle S18FV 20 hk tändkulemotor. Nyrenoverad och helt i original.

  • Vinö – unik båt gästade Västervik

    Däckaren Vinö byggdes 1950 av bröderna Erik och Sven Källgren som hade ett båtbyggeri på Vinö i Misterhults skärgård, söder om Västervik.

Vinö – unik båt gästade Västervik

Däckaren Vinö byggdes av bröderna Källgren för 70 år sedan på Vinö i Misterhults skärgård. I lördags tog båtens nuvarande ägare Jörgen Karlsson, från Stockholm båten tillbaka till den plats där den byggdes. Innan han gjorde det lade han till i Västerviks inre träbåtshamn, där han övernattade i båten.

Annons:

I lördags besökte Jörgen Karlsson från Stockholm, Västervik för första gången. Han seglade hit med Däckaren Vinö, som byggts på ön i Misterhults skärgård för 70 år sedan.

- Det är en på många sätt unik båt som äger. Jag tror att det är den största båt som bröderna Erik och Sven Källgren byggde, säger Jörgen Karlsson.

Jörgen bor i Stockholm och har ägt träbåten sedan 1997. Där ligger den förtöjd på Kungsholmen.

- Redan som barn på 1970-talet såg jag den här Däckaren och blev som förälskad i den. Jag såg den ligga förtöjd i Stockholm och satt ofta och fantiserade om att äga just den båten.

1997 blev det verklighet när träbåten skulle säljas. Sedan dess har Jörgen varsamt tagit hand om och renoverat den.

- Jag lägger ner mellan 200 - 300 timmar per är för att få den i rätt skick.

Ett av de senaste projekten var att renovera motorn som han gjorde själv för något år sedan. Motorn är original Seffle S18FV med 20 hk tändkulemotor.

Många användningsområden

Båten byggdes 1950 av Bröderna Källgren på Vinö. De hade ett båtbyggeri på ön och just den här Däckaren byggde de åt sig själva.

- Den har använts som fiskebåt, kört skolbarn från skärgården in till Klintemåla samt brutit is under vintern då skrovet var täckt med koppar, säger Jörgen Karlsson.

Han berättar att den vanligaste båttypen som byggdes av bröderna Kjellgren var hombåtar. (Båtar som fiskare använde när de vittjade utlagda hommor i skärgården).

- Båten såldes 1970 och byggdes om till en familjebåt. Under åren som jag ägt båten har jag lagt ner mycket tid för att återställa mycket av båten i originalskick. I år har båten blivit K-märkt, säger Jörgen Karlsson.

Vänliga Västervik

Jörgen Karlsson är positivt överraskad av sitt besök i Västervik, en stad han inte tidigare besökt.

- Jag har fått ett fantastiskt bemötande av människorna här. De visade att jag kunde lägga till vid träbåtsbryggan mitt i centrala Västervik och många har sett Däckaren har kommit fram och pratat med mig. Västervik har verkligen visat sig från en fin och vänlig sida, säger Jörgen Karlsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt