Annons:

Förbundet jublar efter beskedet: ”En glädjens dag”

Såhär glada är många fotbollsälskare efter dagens besked från regeringen. Foto: Jakob Karlsson

Förbundet jublar efter beskedet: ”En glädjens dag”

Många sportälskare jublade förstås i dag – och inte minst fotbollsentusiasterna. Smålands Fotbollsförbunds kanslichef Henrik Landén ser den 29 maj som en ”glädjens dag”.
– Det ger oss möjlighet att komma igång med det vi älskar och det kommer beröra oerhört många, säger han.

Annons:

14 juni är dagen. Från och med då är det tillåtet med tävlingsidrott för vuxna igen. Det innebär bland annat att de lokala fotbollsserierna kommer att gå igång med trolig start i slutet av juni.

– Det har varit ett hårt arbete för att komma igång med detta och vi och våra föreningar har visat ett stort ansvarstagande för att möjliggöra det här. Det är en glädjens dag för oss, säger han.

 "Måste tydliggöras"

Smålands Fotbollsförbunds direktiv kommer på tisdag, men för de lägsta serierna (division fyra-sex) finns det inga hinder kvar. Det kan det däremot göra för serierna mellan proffs- och amatörnivån.

– Ser vi till de lägre distriktsserierna, division ett till tre på herrsidan och division ett på damsidan, måste vi få ett besked när det gäller restiden. Det måste tydliggöras.

Folkhälsomyndigheten har tillåtit undantag för resor för professionella fotbollslag som är över den allmänna gränsen på två timmar. Eftersom de är yrkesmässiga anses de vara nödvändiga.

– Vi har tagit in informationen och distrikten jobbar enormt hårt för att få till ett förhållningssätt för hur vi kan hantera det här. Vi måste föra upp den frågan.

Kan det bli aktuellt att ändra seriernas sammansättning med tanke på tvåtimmarsgränsen?

– Vi får se vad det innebär. Vår förhoppning är att inte behöva göra alltför stora ändringar.

Ser inga hinder

Lindén ser beslutet som nödvändigt för elitklubbarna, som trots att de inte får några publikintäkter i varje fall kan få ut pengar från de lukrativa tv-avtalen.

– Det är ett väldigt positivt och väntat beslut. Mycket har pekat mot att vi har kunnat ta det här steget under de senaste veckorna och vi har ansvarsfullt hanterat verksamheten för barn och unga och visat att vi kan hantera evenemang utan publiktillströmning. För våra elitverksamheter är det många arbetstillfällen som står på spel.

Ser du några hinder för att komma igång med de lokala serierna?

– Nej, jag är helt övertygad om att vi ska komma igång. I dagsläget ser jag inga hinder och en dag som denna vill jag inte lyfta fram något som ett problem. Det är en glädjens dag och vi vill ser möjligheterna. Vi har fått kavla upp ärmarna och fått planera om flera gånger för att komma hit. Utövarna och föreningarna kommer hålla arrangemangen på bästa sätt, det är jag säker på.

Våromgången i de lokala serierna har strukits. Serierna väntas komma igång i mitten eller slutet av juni. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt