Annons:

Westerviks IBK åkte ur division 2 i våras och får nu börja om i division 3. Nybro IBK på bortaplan är WIBK:s premiäruppgift på fredag kväll. Foto: Simon Henriksson

WIBK siktar på att ta sig tillbaka direkt – poängkungen har lämnat för allsvenskan

Besvikelsen var stor efter förra säsongens degradering till division 3. Nu har Westerviks IBK mobiliserat kraft för att ta sig tillbaka direkt. 
– Att ta en av de två kvalplatserna är vad vi jobbar för, säger nygamle huvudtränaren Christopher Malmberg. 

Annons:

Westerviks IBK missade nytt kontrakt i division 2 med endast en poäng förra säsongen och är nu tillbaka i division 3, en serie som de tillhörde så sent som säsongen 2019/20. Första säsongen i division 2 avslutades i förtid på grund av pandemin och andra säsongen slutade som sagt med degradering när fyra lag skickades ner ett hack i seriesystemet. 

Christopher Malmberg är tillbaka i rollen som huvudtränare när WIBK börjar om i division 3.

– Det är självklart tråkigt och olyckligt att vara tillbaka i division 3. Jag tycker att laget är så pass bra och håller division 2-klass. Hade det varit en normal säsong så hade 30 poäng räckt till nytt kontrakt. Jag tycker att det är ett tecken på att vi kanske hör hemma där men nu får vi börja om i division 3. Det är sådant man får ta i sportens värld, säger Christopher Malmberg. 

När jag lyssnar på dig låter det som att ni ska tillbaka till division 2 direkt?

– Vi har inom gruppen sagt att vi vill vara på övre halvan och känna att vi har vittring på de två kvalplatserna när vi närmar oss jul och halva serien är spelad. Mitt mantra har hela tiden varit att vi ska ta en match i taget, säger Malmberg. 

"Det vi jobbar för"

De två bäst placerade lagen i de två division 3-serierna gör efter grundseriens slut upp i ett kval om två division 2-platser. 

– Det är det vi jobbar för. Vi har visserligen en lite tunnare trupp än vad vi har haft tidigare säsonger. Det saknas inte spetsspelare men vi är sårbara om vi skulle få skador och sjukdomar. 

Han förväntar sig att det blir en tuff säsong i division 3.

– Jag tycker att division 3 är svårare än division 2. Det är mer kontrollerat och strukturerat spel i division 2, vilket jag tycker passar oss i laget bättre. Det finns fler lag i division 3 som spelar mer ostrukturerat och kan förstöra för bättre lag. 

Poängkungen har lämnat

WIBK:s överlägset tyngsta tapp är poängkungen Max Ernstsons flytt till allsvenska Djurgårdens IF. Forwarden gjorde 45 poäng på 16 matcher i fjol. Spelare som Victor Bolin, Gabriel Polgar och Kasper Pettersson har också lämnat. 

– Vi har valt att lyfta upp en hel del yngre, lovande spelare underifrån, säger Malmberg. 

Ett spännande nyförvärv är Linus Olsson, 27-årig målvakt som gjorde ett kort framträdande hos Vimmerby IBK i division 1 säsongen 2020/21. 

– Han flyttade till Västervik för några år sedan och valde då att spela i Vimmerby. Nu känner han att han vill spela hos oss. Det är en rutinerad målvakt som har spelat högre upp i seriesystemet, driver på och snackar mycket. 

Rundberg fokuserar på att spela

Många av spelarna som Malmberg coachade sist det begav sig och som har varit med under pandemisäsongerna i division 2 är kvar. 

Han själv blev sugen på att komma tillbaka till WIBK:s herrlag. 

– Det blev så efter mycket snack. Jag tycker att det är roligt med innebandy och brinner mycket för det här laget eftersom jag har varit en del av det i många år. Ibland är det svårt att släppa taget. 

Ursprungstanken var att Malmberg skulle ha delat på huvudansvaret tillsammans med Andreas Rundberg och haft Peter Johansson och Magnus Larsson bredvid sig. 

– Jag hakade på tåget när frågan lyftes och nu har Andreas valt att kliva åt sidan och bara fokusera på att vara spelare. Det kommer fungera då Peter Johansson är assisterande tränare och Magnus Larsson lagledare. 

"Har mycket vilja"

WIBK möter Nybro IBK på bortaplan i fredagens premiär. 

– Det märks att grabbarna har mycket vilja och är på hugget och sugna på att spela matcher som gäller poäng.

Hur vill du summera försäsongen?

– Det har inte blivit så många segrar, men det är inte segrarna man räknar under försäsongen. Det är fokus på att nöta in det vi har tränat på och jag tycker att grabbarna har tagit till sig våra tankar och utfört det i många matcher. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt