Västerviks IK förlorade rekordmatchen – Öhman gjorde hattrick

Trots tre mål tvingades Victor Öhman se sitt Västerviks IK förlora kvällens hemmamatch mot Mora IK efter overtime. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Västerviks IK:s Joakim Hagelin och Erik Gustafsson fick fira varsin milstolpe i tisdagens hemmamöte mot Mora. Själva matchen vann gästerna från Dalarna med 4-3 efter overtime.

Inför matchen mellan Västerviks IK och Mora IK hyllades två Västerviks-spelare. Joakim Hagelin noterades under kvällen för sin 500:e match i Hockeyallsvenskan och trotjänaren Erik Gustafsson gjorde sin 385:e match i VIK-tröjan, vilket gör honom till den spelare som har gjort flest matcher i klubben genom tiderna.

När väl matchen drog igång var det en annan VIK-trotjänare som klev fram. Västerviks IK tog kommandot direkt och skapade hårt tryck i Moras försvarszon. Hemmalaget fick med sig ett powerplay och där kunde Victor Öhman prickskjuta in 1-0 till Västervik. Öhman skulle även göra 2-0 när drygt halva den första perioden hade spelats.

Gästerna Mora tog timeout efter Victor Öhmans andra mål. Det blev ingen tydlig effekt direkt men bortalaget skulle komma tillbaka målmässigt. Först reducerade Axel Bergqvist till 2-1 i powerplay och sedan med några sekunder kvar kom 2-2 via Bobby Macintyre.

Henrik Lundberg utbytt

I den andra perioden blev det ombytta roller. Nu var det Mora IK:s tur att komma ut väldigt starkt och tog tag i taktpinnen. Västervik var under rejäl press och gästerna hade fått självförtroende efter de två sena målen i första perioden. Mora tog även ledningen genom Johan Persson och då var det färdigspelat för VIK-målvakten Henrik Lundberg.

Edvin Olofsson kom in och 23-åringen fick ingen lugn start. Mora fortsatte att trycka på och det var rejält frustrerat i Västerviks-lägret. Hemmalaget fick chansen att komma tillbaka när domaren visade strafftecknet. Joshua Wilkins tog hand om straffen men han lyckades inte överlista Mora-målvakten Matteus Ward.

Bortalaget vann den andra perioden med 1-0 och Västervik tvingades jaga i tredje.

Öhman fullbordade ett hattrick på straff

Västervik fick inte den pressen de ville ha i inledningen av tredje perioden. Mora ägde det mesta av spelet och ordet “vakna” skreks flera gånger från hemmapubliken. Direkt efter periodens powerbreak fick Västervik en ny straffmöjlighet. Denna gången var det Victor Öhman som fick ta hand om den. Det visade sig vara ett bra drag och Öhman kunde fullborda ett hattrick.

Efter Västerviks kvitteringsmål var det rejält irriterat i Mora-båset. Gästerna drog på sig en tvåminutare för snack. I slutsekunderna av tredje perioden åkte Västervik på en tuff smäll. Max Krogdahl fick matchstraff efter har tryckt upp klubban i ansiktet på en Mora-spelare.

Matchen gick till förlängning och Västervik såg ut att klara av de långa boxplayet. Men Mora drog det längsta strået och vann matchen med 4-3 efter att Johan Persson avgjorde.