Stark insats av VIK - vann rättvist mot Vita Hästen

Victor Öhman tillhörde en av VIK:s bästa spelare när man besegrade Vita Hästen borta på onsdagskvällen.

Västerviks IK studsade tillbaka efter den förnedrande 9-6-förlusten senast mot Almtuna. På onsdagskvällen var man det bättre laget och vann rättvist borta mot Vita Hästen med 5-4.

Inför försäsongsmatchen mot Vita Hästen på onsdagskvällen kan man misstänka att Västerviks tränare Mattias Karlin hade pekat med hela handen och beordrat prioritering av de defensiva göromålen.
Och nio insläppta mål senast mot Almtuna visade sig vara både glömt och begravet.

I den första perioden var VIK det klart bättre laget. Man spelade ett tajt försvarsspel, stängde i egen zon och styrde ut i anfallszon.
Vita Hästen hade förtvivlat svårt att komma in med fart och såg över lag ganska segt ut.
Tack vare två power play-mål gick VIK till pausledning med 2-0.

Dubbla pp-mål

1-0 till gästerna kom efter fem minuter. Victor Öhman bjöd på ett elegant överspel och Emil Alba satte pucken.
2-0 kom sedan efter en kvart. Återigen i numerärt överläge, och den här gången var det pp-regissören Victor Öhman som själv fick göra mål – ett stenhårt slagskott upp i närmsta krysset.

Ökade på ledningen

Den andra perioden var ganska lik den första. VIK var lite vassare, bortsett från de sista fem minuterna. Efter nio minuter hittade duktige Victor Wänghult rätt, hans tredje poäng för dagen.
Västervik hade en även en jättechans att öka på sin ledning i numerärt underläge, men pucken, som både tog i ribban och fladdrade på mållinjen ett par gånger, ville inte in.

Jens Hellgren reducerade till 1-3 direkt i den tredje perioden, men sedan kontrollerade VIK händelserna ganska bra. 1-4 kom mitt i perioden sedan pucken, som det verkade, gått rakt igenom Viktor Kokmans nät. Spelet fortgick dock och målet dömdes inte förrän vid nästa avblåsning. Återigen var det Emil Alba som var målskytt, och klockan fick backas en och en halv minut till 07:20.

De märkliga målen fortsatte. Den här gången var det Vita Hästens tur att näta i numerärt överläge, helt och hållet tack vare en jättetavla av Västerviks målvakt Ádám Vay. Han skulle bara styra ner en av de lösaste dumpningar som någon setts i sarghörnet, men styrde istället in den i eget mål.

Hästen knaprade in

Knappt nio minuter kvar på klockan då och strax därefter åkte VIK på en ny utvisning – då small det igen. Jesper Samuelsson skickade in 3-4 med drygt fem minuter kvar. Men säg den glädje som varar?

Tekning efter målet, tre passningar och så, 14 sekunder efter Hästen-reduceringen, hängde en frispelad Jacob Randolph 5-3 för Västervik.

Marcus Eriksson snyggade sedan till siffrorna till 4-5 med en sekund kvar att spela.

För VIK, som saknade en handfull spelare i kväll, väntar nu genrep mot Tingsryd hemma på fredag innan det är dags för den allsvenska seriestarten om en dryg vecka.