Annons:

150 ekipage gör upp om Emiltrofén – SM-åkare favorit

Kjell Fransson ställer förstås upp i Emiltrofén. Foto: Arkivbild

150 ekipage gör upp om Emiltrofén – SM-åkare favorit

Imorgon lördag är det dags för den klassiska Emiltrofén att köras i skogarna runt Vimmerby. Det blir en tävling som kommer att ge deja vu-känslor från 1970-talet och fram till nu. Eller vad sägs om Ford Anglia, Saab V4, VW 1500 och fram till de moderna Volvo 940 och BMW 325.
Toppfavorit till totalsegern; SM- och hemmaåkaren Victor Karlsson.

Annons:

Tävlingen som arrangeras av Vimmerby MS ingår i bland annat Bilsport Rally Cup och består av fyra specialsträckor om cirka 36 kilometer. Specialsträckorna kommer att gå i Hultsfreds kommun. Hultsfred ner mot Målilla och Järnforsen.

Rally är numera en sällsynt sport i Kalmar län. Tidigare arrangerade Mönsterås MK Oknörundan, Emådalens MK körde Rojarundan och Oskarshamns RRC brukade köra minirallyn.

Idag är det endast Vimmerby MS som mäktar med att arrangera rallytävlingar. Inte bara Emiltrofén utan VMS var medarrangör i Midnattssolsrallyt 2016, 2017 och 2018.

Tyvärr lägger covid-19-pandemin fortfarande lite sordin över vissa rallytävlingar. Emiltrofén på lördag är publikfri

– Vi fick tillstånd till ett visst antal personer men den kvoten har vi fyllt tack vare ett stort startfält och alla funktionärer. Så jag vädjar till alla att följa tävlingen via internet och inte ge sig ut på sträckorna, säger tävlingsledaren, Angelica Lindblad.

Totalt är cirka 150 ekipage anmälda i 20 klasser. De flesta klasserna är för så kallade veteranbilar. Och vad kan vara härligare att höra ute i skogarna än en Opel Manta eller Ford Cortina. Eller när hemmaåkaren Kjell Fransson kommer sladdandes med sin morrande WV 1303, i samma klass som klubbkompisen Magnus Folkesson i en Volvo 142. De får fajtas i klassen med Jonas Nelson, Silverdalens MSK i en Opel Ascona A.

Victor Karlsson toppfavorit

Morgan Olsson, Vimmerby MS, kör i klassen över Fransson och grabbarna. Morgan åker som vanligt Volvo 240 och bör ha chans till pallplats i klassen.

En intressant start gör den före detta fyrhjulsåkaren från Figeholm, Åke Jacobsson, Emådalens MK. Nu i en Opel Kadett GSI. Lite tillbaka till när han började köra rally i början av 80-talet.

Det är många lokala förare som passar på att ställa upp när det vankas lokalt rally.

Ska man titta på vilka förare som kan vara med och slåss om totalsegern i Emiltrofén så får vi gå till klass H-trimmat 2wd A-förare. Vimmerby MS SM-åkare, Victor Karlsson är toppfavorit med sin Toyota Corolla. Han blev två i klassen i SM-deltävlingen i Kil i lördags.

David Lindström, Skillingaryds MK, i en Volvo 940 vann den enda deltävlingen i Bilsport Rally cup som körts hittills i år. Tre deltävlingar har blivit inställda på grund av covid-19.

C-föraren och hemmaåkaren Peter Jakobsson kör också i klass H trimmat 2wd med en Ford Sierra. Men kan han hota Victor?Noterbart är att inga fyrhjulsdrivna bilar ingår i tävlingen.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt