Annons:

Fick hjärtstopp – tre veckor senare står han på startlinjen

VMS-föraren Peter Tengvall fick ett hjärtstopp för tre veckor sedan, men kommer köra Smålandscupens final i Vimmerby i morgon. Foto: Privat

Fick hjärtstopp – tre veckor senare står han på startlinjen

För tre veckor sedan kände sig Peter Tengvall yr. En och en halv timme senare stannade hans hjärta. Som tur var befann han sig på sjukhuset i Västervik. I morgon står han på startlinjen när Smålandscupen i enduro kör sin sista omgång för året.
– Det fanns inte att jag inte skulle köra, säger han.

Annons:

Utan några föraningar slog yrseln till för Vimmerbybon Peter Tengvall. Som tur är var han hemma och i sällskap. När han tuppade ringde hans fru Sofia till ambulansen och Peter fördes till sjukhuset i Västervik.

Det är han mycket glad och tacksam för i dag.

– Hade jag varit själv eller om ingen hade kunnat tryck igång hjärtat så hade jag inte levt i dag. Antal hjärtstopp som är utanför sjukhus är 10 000 varje år och sex procent överlever. Jag är väldigt glad för att det hände i Västervik och för att min fru ringde ambulansen, jag tänkte mest att jag bara var lite yr och att det inte var så farligt.

 "Har alltid varit frisk"

Efter hjärtstoppet upptäckte läkarna ett fel på hjärtat. 

– De gjorde ett ultraljud och upptäckte att det är något i hjärtat som inte skickar signaler och enda lösningen var att operera in en pacemaker. Det gjordes direkt och de jobbade övertid för att få operationen gjord så fort som möjligt.

Hade du upplevt några problem innan det här hände?

– Nej, ingenting. Allt kom på lördagen. Jag har alltid varit fullt frisk och aldrig sjuk och har varit aktiv. Jag blev ganska förvånad... Och nu i efterhand är man bara glad att man var på rätt ställe när det hände och att hjärtstoppet blev när man var på sjukhuset.

 "Tankarna springer iväg"

Tre veckor efter operationen är Peter fullt frisk.

– Jag känner mig bra nu och känner mig bättre för varje dag. Jag har fått riktigt bra hjälp av vården och det är man riktigt tacksam för. Man blir extra tacksam när det är en sådan här grej.

Hur känner du mentalt?

– Tankarna springer iväg ibland, men jag tycker att det fungerar bra så. Med pacemaker är det väldigt säkert och bra, men det går en del tankar ibland. Jag värdesätter saker på ett annat sätt. Det är mycket tankar på saker och ting och vad som betyder något.

Hur har händelsen påverkat familjen?

– Det har varit jobbigt för min fru. Hon kom ned precis före hjärtstoppet och såg allting.

 "Finns inte på kartan"

Peter Tengvall har kört alla tävlingar i Smålandscupen i enduro i år. I morgon avslutas säsongen på hemmabana och då står Peter på startlinjen.  

– Jag brinner för enduron och tycker att det är kul. Målet har varit att köra alla tävlingar och det har jag tänkt att jag ska fixa. Det finns inte på kartan att jag ska sluta.

Hur tror du att händelsen påverkar dig på cykeln?

– Det har jag ingen aning om, jag har bara tittat på cykeln och vet inte vad det blir för tankar i morgon. Det får man se helt enkelt. Jag hoppas att tankarna ligger på rätt saker.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt