Annons:

Äventyret bara tre veckor bort - succé för Bjerkerts Dakar-insamling

Merzouga var Calle Bjerkert första rallytävling, och det slutade med succé. Plats 16 av 90 startande gav blodad tand. Om tre veckor startar han i klassiska Dakar-rallyt, som i år körs i Saudiarabien. Foto: Privat

Äventyret bara tre veckor bort - succé för Bjerkerts Dakar-insamling

I förrgår fyllde han 45 år. I går hamnade han mitt i bombdramat i Eksjö. Och om drygt tre veckor drar hans livs största äventyr, Dakar 2020, igång i Saudiarabien.
– Ja, nu händer det lite i livet, skrattar Vimmerby MS endurostjärna.

Annons:

5 januari startar 2020 års upplaga av Dakar-rallyt i Jeddah, den saudiarabiska mångmiljonstaden intill Röda havet. På startlinjen, tillsammans med omkring 200 ytterligare deltagare i MC-klassen, finns då Calle Bjerkert, Vimmerby MS. Därefter väntar 1 500 mil i mestadels öken på 13 dagar.

– 1 januari går flyget söderut, så det blir ett lugnt nyårsfirande för min del. Jag tycker att vi börjar komma i fas med alla förberedelser, och jag tränar mycket. Vädret är ju inte så bra här nu, men jag försöker åka så mycket jag kan. Visst hade det varit skönt att komma iväg och åka ytterligare en del, men det blir tajt med tiden nu, säger Calle som fylld 45 år häromdagen.

Dragit igång insamling 

En stor del av Bjerkerts storsatsning på Dakar handlar så klart om ekonomi. Tre personer åker med Calle från Sverige, sedan möter teamets personal upp i Saudiarabien – fem mekaniker, en administratör och en teamchef. Totalt är det åtta förare i det team som Calle ingår i.

Calle berättar att han har fått stor uppbackning av sponsorer och samarbetspartners. Nyligen drog han igång en insamling på Facebook så att även intresserade privatpersoner kan vara med på tåget – och på bara några dagar har man fått in närmare 40 000 kronor.

"En lokal angelägenhet"

–  Min ambition har hela tiden varit att få ihop en lösning likt den vi gjorde till Novemberkåsan då jag vann på hemmaplan i Vimmerby 2008. Då blev hela satsningen en lokal angelägenhet, och intresset har varit jättestort den här gången också, säger Calle.

– Jag är så oerhört tacksam för alla som bryr sig och vill vara med på resan. För min del vore det underbart att få möjlighet att dela med mig av mina känslor, insikter och upplevelser – både innan under och efter det här äventyret. Jag kommer printa ut en lista med namnen på alla som supportar projektet och ha med i min packning. På så sätt är alla med på resan. Sedan kommer jag göra något efteråt för alla dessa också, berättar Bjerkert.

Mitt i bombdrama 

Men det är inte bara tankarna på Dakar som ger spänning i Calles liv just nu.

Sedan några år tillbaka är Calle Bjerkert bosatt i Eksjö, och i går kastades han rakt in i det bombdrama som utspelade sig där.

Den bomb som senare desarmerades av nationella bombskyddet hade placerats utanför trappuppgången precis intill Calles.

– Vi fick inte gå ut på hela morgonen och var tvungna att hålla oss borta från fönstren. Jag skulle till Örebro och ha möte med Husqvarna. Jag var tvungen att dra senast klockan nio och sa till polisen att jag inte hade lust att träffa deras kollegor på vägen dit, men de vägrade låta oss gå ut. Nu hävdes avspärrningarna strax innan nio, så det löste sig ändå.

"Starten på något nytt" 

Möten med samarbetspartners involverade i satsningen utgör en stor del av Calles tid så här veckorna innan. I dagarna gjorde han klart med en ny kollega, förre svensk racingstjärnan Janne ”Flash” Nilsson.

– Han har ett enormt kontaktnät inom motorsporten och kommer hjälpa mig på flera sätt – bland annat med marknadsföring och mediekontakter. Jag tror att han kommer bereda många vägar.

Är Dakar-äventyret once in a life time för dig, eller något som kommer sträcka sig över lång tid?

– Efter tävlingen kommer jag bland annat ge mig ut och föreläsa, och dela med mig av mina erfarenheter. Det här är starten på något nytt för mig.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt