Annons:

På väg mot toppformen – så ska Jacob ta sitt Västervik till SM-guld

I morgon, tisdag, ställs Jacob Thorssell och hans Västervik Speedway mot Dackarna i den första SM-finalen. Foto: Arkivbild

På väg mot toppformen – så ska Jacob ta sitt Västervik till SM-guld

I morgon brakar det loss. Dags för den första SM-finalen i speedway mellan lokalrivalerna Västervik Speedway och Dackarna. Med alla världsstjärnor på ordinarie platser känns det inte alls osannolikt att det blir lagens reserver som kommer fälla avgörandet till slut. Där har Västervik ett ess i Jacob Thorssell, som tycker att han äntligen börjar hitta rätt.

Annons:

Förra veckans styrning i den andra semifinalen mot Rospiggarna lovade gott. 13+1 poäng på sex heat var ett välkommet formbesked för Västervik Speedways Jacob Thorssell efter en säsong som varit lite upp och ner för Åtvidabergssonen.

Det följde han sedan upp med fina 12+1 för sitt Stal Rzeszów när laget i går blev klart för final i den polska andraligan, och det känns som att han har något på gång.

Nu hoppas Jacob att det ska släppa även på hemmabanan i Västervik, där han har haft det tufft den här säsongen. Tisdagskvällens första SM-final mot Dackarna, där han körde förra säsongen, skulle väl vara ett fint tillfälle för det?

"Har hittat rätt"

– Jag vet inte vad det beror på att det har gått så tungt hemma i Västervik den här säsongen. Det är nog en kombination av materialet och att jag själv inte har känt mig komfortabel. Det funkar ju borta, så det borde göra det hemma också, men till slut kanske det blir en mental grej.

– Nu körde jag ganska lång träning förra veckan och testade en hel del. Jag tror att jag har hittat rätt, det känns bra och hoppas att det funkar, säger Jacob Thorssell.

Lagets hemmaform är det annars inget fel på. Västervik har 22 raka segrar hemma på Hejla Arena och i år har inget motståndarlag varit i närheten av att ta poäng där. Jämnast var det mot Dackarna i mitten av juli där Västervik ”bara” vann med 49-41, men där man i princip hade avgjort matchen redan efter elva heat.

"Strävar efter att bli bättre"

– Vi är jäkligt starka hemma, med Bartosz Smektala, Gleb Chugunov och Mads Hansen som alla tar runt 10-12 poäng vardera varje hemmamatch. Jag vet inte riktigt vad det beror på att vi är så svårslagna hemma, men precis alla i klubben strävar efter att bli bättre hela tiden. Västervik har stora visioner som driver föreningen och laget framåt, och det är kul att vara en del av det.

När tisdagskvällens motståndare möttes i serien slutade det med två hemmasegrar, 52-38 till Dackarna och alltså 49-41 till Västervik. Totalt 93-87 till laget från Målilla över två matcher. Nu väntar två nya möten, och då är det SM-guldet som hägrar.

– Det ska bli extremt kul. Jag tror att det är många som har längtat efter detta, och att det är just de här två lagen också. Förhoppningsvis blir det mycket folk på läktarna – både i Västervik i morgon och i Målilla nästa tisdag, säger Jacob Thorssell.

Överraskad av Dackarna

Att Västervik skulle köra final har varit det tydliga målet, och laget har motsvarat förväntningarna. Men att det är Dackarna som blev finalmotståndare överraskar Thorssell.

– Ja, lite faktiskt. Jag trodde inte att de skulle nå hela vägen till final, men de har verkligen presterat och alla förarna i laget har kört bra. Sedan var ju vi etta och tvåa i serien också, så det känns logiskt med den här finalen.

Vad tror du Dackarns byte av Maciej Janowski mot Leon Madsen betyder?

– Janowski har ju alltid åkt riktigt bra i Västervik, så sett till det är det kanske ingen fördel för dem. Samtidigt vet alla hur bra Madsen kan åka, och hans form är det inget fel på, det visade han ju i helgen när han vann GP-tävlingen i Vojens. Det kommer bli en riktigt tuff match.

Hur ser ett drömresultat ut i morgon?

– Jag försöker att inte tänka på om vi ska vinna med 10, 15 eller 20 poäng. Alla måste köra på topp och vi vill skaffa oss så bra utgångsläge som möjligt. Det är bara halvtid när morgondagens match är körd.

Reservkampen målas upp som nyckeln till segern, dina tankar kring det?

– Jag vet inte om vi har några särskilda nyckelroller. Alla sju förarna måste göra sitt för att vi ska vinna. I en tuff final går det inte att peka ut bara en eller två förare.

Hur ser ditt dygn fram till matchstarten ut?

– Nu (måndag förmiddag) sitter jag i en buss på väg från Arlanda till Linköping, på väg hem från Polen. Sedan blir det lugnt i eftermiddag, lite träning i kväll och i morgon bitti och sedan avresa ner till Västervik.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt