Annons:

Många involveras i unik speedwaysatsning för fler talanger

Linus Sundström har en viktig roll i projektet. Foto: Arkivbild

Många involveras i unik speedwaysatsning för fler talanger

Svensk speedway har under många år kämpat med ett minskat antal förare och svårigheter att få fram talanger. Nu får ett pilotprojekt en fortsättning och både Målilla och Västervik finns med i satsningen.

Annons:

Under 2023 testades ett pilotprojekt under namnet "Svemo Track Racing Days" som innefattade träningseftermiddagar och helger runt om i landet i regi av tidigare föraren Linus Sundström.

Projektet blev uppskattat och får nu en fortsättning under nästa år. Dessutom lägger man i en ny växel, där förbund, klubbar och enskilda aktörer förenas i en unik satsning på svenska ungdomar. 

Satsningen går under namnet "Swedish Speedway Academy", SSA, och ska stötta och vägleda unga svenska speedwayförare. Ambitionen med akademin är att förse förare och mekaniker med kunskap och information för att kunna ta nästa steg i deras karriärer. 

Före detta aktiva förare ska bistå med hjälp och föreläsare inom olika områden, som exempelvis mental träning, kost och fysik och mediaträning, involveras. 

Tätt samarbete

SSA kommer genomföras helger som innefattar 250-kubikträning under lördag förmiddag och 500-kubikträning under eftermiddagen. Det hela avslutas med en föreläsning och på söndagen blir det individuella tävlingar i både klasserna. 

Totalt fem deltävlingar ska genomföras och därefter kan en slutvinnare koras. Utöver det här kommer även ytterligare träningstilfällen erbjudas på vardagkvällar. 

Satsningen genomförs i tätt samarbete mellan Svemo, ESS och Linus Sundström. 

– Jag är mycket glad som representant från Svemo Track Racings sida att Linus vill driva detta projekt med stöttning från oss och ESS. Detta projekt är väldigt viktigt för svensk speedways framtid och Linus leder det på ett mycket professionellt sätt. Jag är också glad och tacksam över att han lyckats involvera före detta förare i projektet, säger Målillaprofilen Mikael Karlsson, sportansvarig för Svemo Track Racing, i ett pressmeddelande. 

Flera storförare i projektet

Utöver Linus Sundström kommer före detta förare som Tony Rickardsson, Andreas Jonsson, Peter "PK" Karlsson, Simon Gustafsson, Pontus Aspgren och Ricky Kling att vara engagerande under året. 

– Jag är otroligt glad och nöjd över det vi lyckades åstadkomma under 2023 och med den feedback och glädjen jag fick uppleva under året så var valet inte svårt att fortsätta. Nu ligger fullt fokus på 2024 och jag är riktigt taggad på vad som komma skall. Svemo och ESS är två väldigt viktiga och tunga ankare i denna satsning och tillsammans med övriga personer/företag som tackat ja till att involvera sig i projektet så kommer vi att få skåda något vi tidigare inte sett i speedwaysverige, säger Linus Sundström.

Även Mikael Holmstrand, ordförande för ESS, är förhoppningsfull.

– Från ESS sida är återväxt och breddning av vår sport en av de viktigaste frågorna. Efter att under flera år ha stöttat Örnarna och Solkatterna så att de har kunnat komma tillbaka till Allsvenskan är vi nu väldigt glada för att kunna investera i denna unika satsning. Genom SSA och Linus engagemang kan vi nu gemensamt ta ansvar för att utveckla våra ungdomar både på och utanför banan. Samtliga ESS-klubbar kommer ställa upp med träningstillfällen på sina banor och tillsammans med vårt ekonomiska stöd ser vi detta som en både omfattande och långsiktig investering i framtiden, säger han. 

Tävlingshelger kommer att genomföras i Gislaved, Västervik, Kumla, Eskilstuna och Norrköping. Träningseftermiddagar blir det i Mariestad, Avesta, Hallstavik, Målilla och Motala. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt