Annons:

ESS:

Det är helt uteslutet att köra säsongen utan publik, menar ESS. Foto: Ossian Mathiasson

ESS: "Helt uteslutet att köra speedway utan publik"

Vad som händer med den kommande speedwaysäsongen är fortfarande mycket oklart. ESS går nu ut och säger att man inte kommer köra utan publik, rapporterar elitspeedway.com.

Annons:

ESS har under den här veckan börjat jobba med olika scenarion för att kunna genomföra säsongen 2020 på ett så bra sätt som möjligt. 

– Det är en bit kvar. För ESS del har vi tillsatt en projektgrupp. Vi har haft möten och avstämningar och jobbat hårt under veckan. Vi måste hantera det här. Till att börja med kan jag säga att vi inte kommer att köra utan publik. Det är helt uteslutet. Då har vi ingen speedway sen. Det tror jag gäller de flesta idrotter. För speedwayklubbar likväl som hockey- och fotbollsklubbar är publiken den stora delen av intäkten. Klubbarna har inte den kassan för att genomföra matcher utan publik, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande och mediaansvarig i ESS, till elitspeedway.

Schemaläggningen är en stor utmaning, säger han.

– Vi ”äger” inte våra förare så vi kan inte köra tre matcher på en vecka. Fotbollsallsvenskan, till exempel, kan köra flera matcher samma vecka för att komprimera schemat. Schemat är en utmaning. I det blir det också tillgången på förare. Vissa länder har vissa prio-dagar och vi kan välja att köra en onsdag, men vi vet att då har Danmark sin prio-dag och då kan förarna bli bötfällda av sin klubb om de inte kör i Danmark. Så det kan innebära att föraren uteblir från sin svenska match.

"Kan vara en lösning"

Tillgången på förare kan också bli en möjlig begränsning, tror Mikael Holmstrand och pekar på att det är osäkert hur olika länders resepolicy kommer se ut längre fram. Publikrestriktioner är också osäkert.

– Publikrestriktioner. Nu är det 500 personer, vad händer om en månad, två månader? Det vet vi inte. Vi måste ta med det i beaktande.

Projektgruppen har skickat ut ett färdigt förslag till förbundet och berörda klubbar och önskar återkoppling senast på måndag. Det kan, bland annat, bli aktuellt med tillfälliga regler för 2020. ESS har listat ett antal speciella regler som man vill att klubbarna och förbundet ska titta på snabbt.

En lösning kan vara att expandera trupperna just detta år. 

– Det kan vara en lösning. Eller att vi tittar på transfersystemen beroende på hur övriga ligor hanterar situationen. Reglementet är väldigt hårt styrt. Men vad händer om fyra förare i ett lag inte kan komma till Sverige regelbundet? Vi har ett ansvar mot publik, sponsorer och media och alla intressenter i att genomföra en bra produkt.

"Vill ha delaktighet"

ESS uppmanar klubbarna att vara flexibla och snabba. 

– Vi hoppas att kunna komma till ett beslut helst under nästa vecka. Men vi måste också ha en öppenhet för att klubbarna ska kunna ta dialogen internt. Vi vill att folk ska vara delaktiga. Hellre att vi tar ett brett grepp nu och slipper småjusteringar senare för att undvika oklarheter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt