Annons:

ÖPPET BREV: Vi känner oss bestraffade av kommunen

Paret Askenberger, som driver Almviks Café, gillar inte höjningen av avfallstaxan för egen kompostering av matavfall. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

ÖPPET BREV: Vi känner oss bestraffade av kommunen

Hej Västerviks kommun!
Denna text är i högsta grad en personlig text skriven ur vår synvinkel. Vi gör inte alls anspråk på att ge en fullständig bild över situationen, utan vill beskriva det vi upplever. Vi är så himla ledsna och besvikna. Varför? Från februari är vi tvungna att betala en (orimligt hög) avgift för vår varmkompost.

Annons:

Vi bor på en liten gård här i Västerviks kommun. Vi har en liten flock med kelsjuka får, ett större gäng med frigående hönor, många odlingar och ett par vilda barn. Redan när vi träffades, på vår allra första promenad, enades vi om att just detta var vår drömframtid och livet vi strävade efter.

Vi jobbar och sliter med både fast anställning, eget företag på landsbygden och viljan att fortsätta vara månskensbönder. På denna gård finns en mycket naturlig del - vår varmkompost. Där hamnar skalet från de ägg våra hönor lägger, den mat som hunnit bli dålig, ogräsrens från odlingarna och de matrester som djuren ej kan äta. Detta bryts ner och bildar en mycket näringsrik mylla som vi använder för att förbättra våra odlingsjordar. En mycket viktig del i kretsloppet!

*

Nu har kommunen lagt upp en ny sorts taxa för sophämtningen och det finns tre alternativ för oss. Antingen fortsätter vi som vanligt och får betala en straffavgift för att vi inte sorterar matavfall, slutar använda vår varmkompost och slänger istället detta i hushållssoporna (sämsta alternativet helt klart).

Eller sorterar vi vår kompost i separat behållare som sophämtningen plockar upp och rötar till biogas (billigaste alternativet). Eller anmäler vi vår kompost och fortsätter använda den mot en avgift på 965 kr + betalar taxan som de som sorterar ut sin kompost. Denna anmälan gäller i 5 år (+ 5 år). Detta är alltså dyrare att kompostera, än att kommunen ska ta hand om vårt matavfall.

*

Vi är så otroligt ledsna och besvikna på att avgift för egen kompostering höjs. Vi bor på landsbygden och strävar som ni förstår efter att ha ett kretslopp här på gården. Det känns onaturligt att skicka iväg vårt matavfall - som består av det vi köpt eller odlat själva - när det såklart ska komposteras och används i det ekosystem som finns här.

Det känns lika avigt att betala en avgift för att ha denna varmkompost. Betala för att själva ta hand om vårt avfall och sluta kretsloppet. Dessutom är det en hög avgift! En tredjedel av vad vi betalar för den årliga sophämtningen! Vad motiverar detta höga pris? Varför gäller det bara i 5 år? 

*

Vi har frågat kommunen vad denna enligt oss orimligt höga taxa är till för, och svaret vi fått är “Det är administration, handläggning och registerhållning av din anmälan som vi tar betalt för”. Detta kan inte ta mer än 10 minuter. Det är för sjutton ett excel-dokument där en adress ska skrivas in. 10 minuter - nästan 1000kr. Det är en schysst timpenning.

Svaret på varför gränsen på 5 år var följande. “På 5 år hinner det hända mycket och det kan vara läge att ta ställning om man vill hålla på med sin kompostering.”. Vet inte ens hur vi ska kommentera detta.

Vi känner oss bestraffade. Som vanligt är det svårt att få rum i samhället som boende på landsbygden. Få saker är anpassade efter att den del av befolkningen som bor så här och vill leva med naturen inpå knuten. Vi kämpar för en levande landsbygd.

Det är inte bara vår åsikt att landsbygden ska leva - vi kämpar för det, på riktigt. Vi har en gård. Vi odlar och håller djur. Vi har vårt företag på landsbygden där vi använder mycket ekologiska och/eller lokalt producerade råvaror. Erik är ledare för ungdomsidrott (gymnastik) på landsbygden där vi trollar med knäna för att få verksamheten att fungera - en anpassad hall för gymnastiken är inget kommunen prioriterar. Vi verkar för en aktiv, levande landsbygd, och det är på inget sätt enkelt!

*

Vi tycker att det ska främjas att ta hand om vårt eget avfall. Främjas att kompostera och använda energin till fortsatt odling. Allt prat om att vi ska öka självförsörjandegraden i Sverige, är det bara prat eller finns det någon reell vision?

Hela taxan känns som en straffavgift för att vi inte bidrar med våra matrester till stadsbussarnas biogas, som förvisso är väldigt bra - men något vi inte har någon användning av då kollektivtrafiken på landsbygden är ett väldigt tråkigt skämt. Ni säger att ni vill agera mer miljövänligt genom att sortera biologiskt avfall till biogas, samtidigt som ni straffa de som redan lever miljövänligt.

Vi har valt att bo på landsbygden och visste från början att det skulle vara omöjligt att ta bussen dit vi vill. Att vi skulle få vänta till sist med fiber. Att soppåsen behövde skjuts i bilen till soptunnan, tills dess att vi anlagt en vändplan för sopbilen. Att posten hämtas 1,25 km från huset. Allt detta kändes okej, vi visste vad vi gav oss in på och vi kan leva med detta.

Men att betala för att kompostera? Vi är långt ifrån ensamma om att tycka detta är galet. Kompostering är inget vi ska straffas för, det är något som ska uppmuntras. Tänk om, tänk rätt - och gör det nu.

Sofie och Erik Askenberger
Fridslunds Gård och Almviks Café

Fotnot: Här kan du läsa hur VMEAB:s Per Allerth har bemött kritiken.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt