Annons:

LIDESTAM: Stå upp för era värderingar – eller byt parti

De politiker som säger sig stå för vissa grundvärderingar, men som i handling visar att grundvärderingarna bara finns där när det passar, borde inte ha något förtroende hos väljarna, kan man tycka. 

Annons:

Om jag röstar på ett parti som säger sig stå upp för marknadsekonomi och fri konkurrens, då förväntar jag mig också att partiets företrädare håller den linjen fullt ut. En olustig känsla uppstår dock när mina politiska företrädare lite då och då börjar att förespråka planekonomi á la Nordkorea, då känner jag att jag röstat helt fel. 

 

De politiker som agerar såhär brukar alltid försvara sig med att de ”är ju bara pragmatiska” och allt de gör och beslutar om ”är för kommunens bästa”. Tyvärr lyckas de på något konstigt sätt ständigt komma undan med detta schizofrena och opålitliga beteende, och de får fortsätta verka på samma sätt år efter år.

*

Den 31/1 kunde vi i Dagens Västervik läsa nyheten att kommunen sålt mark på handelsområdet Ljungheden. Uppenbarligen vill någon satsa i Västervik, vilket såklart är både välkommet och bra på alla sätt. ”Tänk om vi kunde få ännu en matbutik, eller varför inte någon klädbutik” är det säkert många som tänker. Men tyvärr. Det går inte. Det har våra politiker sagt ifrån om.

De har beslutat att det inte ska vara tillåtet med handel av kläder och skor på Ljungheden. Och den företagare som vill etablera en ny stormarknad som säljer mat göre sig icke besvär. Nej, nej, den nuvarande livsmedelsbutiken ska vara den enda av sitt slag, för det har kommunen bestämt. 

Marknadsekonomi? Nej. Fri konkurrens? Icke. Har vi hört några högljudda protester från politiska företrädare vars partier står för dessa grundvärderingar? Knappast. Nu när det gått några år sedan beslutet, är det något parti i kommunen som har lyft frågan på nytt för att ompröva? Inte såvitt jag vet. 

*

I praktiken innebär beslut likt detta gynnande av enskilt företag, vilket riskerar att bryta mot kommunallagen. Från företagarens sida är det så klart en gyllene chans, när kommunen först låter en etablering ske, men senare hindrar konkurrens. Företagaren måste självklart vara väldigt nöjd med detta. Det är betydligt mindre riskfyllt att våga satsa stort under dessa förutsättningar. Det måste vara varje företagares dröm att ha det så, men det är svårt att klandra den enskilde företagaren.

Det här är ett mönster som känns igen i vår kommun, ofta gynnas vissa utvalda företag. Man kan i sammanhanget fundera över varför Västervik länge har legat i botten i Svenskt Näringslivs företagsranking, och varför politiker och tjänstemäns attityd gentemot företagare får så dåligt omdöme.  

*

Så, politiker i Västervik; rannsaka er själva och fundera på varför betygen är så låga när det gäller näringslivsklimatet. Om ni gynnar vissa kanske ni slår undan benen för andra? De företagare som drabbas, eller kanske bara har fått en bild av att det råder snedvriden konkurrens, de har all anledning att vara besvikna på er, vi andra också. 

Att vara företagsvänlig som politiker måste vara att skapa en kultur där fler vågar satsa och starta nya företag. Att vara företagsvänlig är inte synonymt med att bara göra sig populär hos vissa utvalda företagare.

Om den allmänna känslan är att chansen att lyckas hänger på vem du känner, då är det inget bra företagsklimat. Om någon enskild gynnas otillbörligt är det ofta på bekostnad av någon annan, vilket i sin tur hämmar den tillväxt och utveckling ni säger er värna så mycket. 

*

Jag vet att många av er kommunpolitiker gärna vill göra er populära bland företagarna. Och det är såklart mycket skojigare för er att glida runt på tillväxtdagar och tjustgalor när ni tror er känna uppskattning. Men någon gång emellanåt behöver ni nog fundera över er roll, vad er uppgift som politiker är. Om det är att gå enskilda företagares ärenden eller att representera sina väljare, ett politiskt parti och dess grundvärderingar? 

Ni politiker som påstår att ni står för fri konkurrens och marknadsekonomi, kanske borde ni börja visa att ni också menar det? Eller så byter ni till något annat parti, där ni möjligen passar lite bättre. 
 

Magdalena Lidestam 

 

Fotnot: Magdalena Lidestam bor i Överum, är fyrabarnsmor och folkhälsovetare. Hon jobbar idag på Arbetsförmedlingen i Västervik som arbetsförmedlare, främst inom arbetslivsinriktad rehabilitering. Hon har tidigare varit politiskt aktiv för Moderaterna i Västervik, men har nu lämnat partipolitiken. Det stora intresset för samhällsfrågor finns kvar och framöver kommer Magadalena Lidestam skriva en krönika i månaden för Dagens Västervik. Åsikterna som framförs är skribentens egna. 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt