Annons:

Så gick det till när mannen sköts till döds – förbandet sattes på fel ben

Polisen sköt totalt fyra skott mot yxmannen i Storebro, som förblödde och avled på julafton. Foto: MostPhotos

Så gick det till när mannen sköts till döds – förbandet sattes på fel ben

Polisen sköt verkanseld i samband med ett ingripande i Storebro kvällen före julafton förra året. En man i 45-årsåldern avled senare av sina skador. Nu framgår fler detaljer om vad som hände den mörka kvällen. 

Annons:

Den 23 december ringde en person till polisen och uppgav att någon bankade på hans dörr. En patrull bestående av två poliser beordrades till platsen i Storebro.

"När patrullen kommer fram hör de oljud och kan lokalisera det till en lägenhet. Polisen skriker att det är polisen, men personen i lägenheten öppnar inte dörren. Polisen hör en smäll och tror att de är beskjutna och backar", skriver chefsåklagare Martin Tidén i bakgrunden till sitt beslut. 

Poliserna tog då upp sina tjänstevapen. Samtidigt kommer mannen ut ur sin lägenhet med en yxa. Polismännen uppfattar att mannen tänker angripa med dem med yxan och en av poliserna skjuter då verkanseld. 

Totalt ska det handla om fyra skott. Ett skott träffar mannen i hans vänstra ben, ett skott touchar magen och två skott missar. Mannen som kommit ut ur lägenheten hinner dock kasta yxan, som träffar en av poliserna i huvudet. 

Satte förbandet på fel ben

Poliserna på plats larmar om att skott har avlossats, att en person är skjuten och att en polis är skadad. Både ambulans och fler patruller kallas till platsen. 

Den andra polisen, som inte är skadad, sätter ett förband på den skottskadades högra ben – alltså det ben där han inte träffats. När ambulanspersonalen kommer till platsen konstaterar man att det är i det andra benet mannen har ett skotthål. 

Av journaler och förhör framgår att skadeläget just då är svårbedömt med hänsyn till bland annat ljusförhållanden, mycket blod och att den skottskadade inte är samarbetsvillig utan måste hållas fast och är försedd med handfängsel. 

Därefter transporteras den skjutne till sjukhus och dödförklaras på julafton. 

"Dödsorsaken bedöms av rättsläkare ha varit förblödning från de skottorsakade kärlskadorna i det vänstra låret. Det fanns inga skottskador på höger ben", skriver chefsåklagaren. 

Inte "uppenbart oförsvarligt"

Under utredningen har bland annat förhör hållits med den som först ringde polisen, båda poliserna på plats samt ambulanspersonalen. Både en teknisk undersökning och en rättsmedicinsk undersökning har genomförts. 

Chefsåklagaren Martin Tidén konstaterar att polismännen befunnit sig i en nödvärnssituation i samband med att skotten avlossades. I den uppkomna situationen har polismannen haft rätt att avlossa skott. Det våld som polisen använt var inte "uppenbart oförsvarligt", skriver åklagaren. 

Det var nödvändigt att ingripa omedelbart då mannen i 45-årsåldern på sannolika skäl kunde misstänkas för försök till mord eller i vart fall förberedelse till eller försök till grov misshandel.

Att en av poliserna satte förbandet på fel ben kan inte anses ha varit klandervärt oaktsamt av polisen, menar chefsåklagaren. Detta beroende på omständigheterna kring situationen. Det gör att det inte kan bli aktuellt med ansvar för tjänstefel. 

Förundersökningen om tjänstefel läggs nu alltså ned efter händelsen under uppesittarkvällen 2022. Den polis som sköt var hemma i några dagar efter händelsen, men togs sedan tillbaka i tjänst. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt