Annons:

Inget tjänstefel anser åklagaren:

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Inget tjänstefel anser åklagaren: "Tror att de blir beskjutna"

Chefsåklagare Martin Tidén lägger ned utredningen om tjänstefel i samband med att en man sköts ihjäl av polis i Storebro kvällen före julafton 2022. Polismannen agerade i nödvärn, menar åklagaren.
– Det sitter en machete på insidan av dörren och polismännen tror att de blir beskjutna, säger han.

Annons:

Kvällen före julafton förra året larmades en polispatrull till ett bråk i en lägenhet i Storebro. När polismännen ringer på dörrklockan till lägenheten hörde de en kraftig smäll inifrån lägenheten.

– I det läget tror de att de är beskjutna och backar i trapphuset. Samtidigt drar de sina vapen, säger Martin Tidén, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren när han är tillgänglig efter lunch på tisdagen.

Senare visar det sig att mannen i 45-årsåldern satt en machete på insidan av dörren.

– När de tagit sig ned i trapphuset kommer mannen ut med en brandyxa. 

Sköt fyra skott

Det är då en av polismännen avlossar sammanlagt fyra skott, då de uppfattar det som att mannen tänker angripa dem med yxan. Ett skott träffar mannen i hans vänstra ben, ett skott touchar magen och två skott missar. 

Mannen, som kommit ut ur lägenheten, hinner dock kasta yxan, som träffar en av polismännen i huvudet. 

– Det rör sig om en angreppssituation och även när mannen skjutits i benet är han vid medvetande och stökar även när han ligger ned. 

Behövdes fyra skott?

– Vi vet inte vilket skott som träffar mannen, så det är svårt att avgöra när den avsedda effekten är nådd. Polisen har haft så mycket medvetenhet att man inte tömt hela sitt magasin.  

Satte förbandet fel

Av journaler och förhör framgår att skadeläget just då är svårbedömt med hänsyn till bland annat ljusförhållanden, mycket blod och att den skottskadade inte är samarbetsvillig utan måste hållas fast och är försedd med handfängsel. 

Därefter transporteras den skjutne till sjukhus och dödförklaras på julafton. 

– Både artären och vener i benen är skadade och det orsakade en förblödning. Det var längre upp i benet och inte där kulan gått in. 

I samband med att polisen, i väntan på ambulanspersonalen, ska hjälpa mannen sätts förbandet på fel ben. Om det var tjänstefel har Martin Tidén också utrett vid sidan av själva verkanselden.

Kunde det ha påverkat utgången om man satt förbandet rätt från början?

– Det är alltid svårt att veta exakt var saker och ting tar. Tjänstefel är i grunden inte ett effektbrott. Det jag har prövat är om det var tjänstefel att sätta förbandet fel. Det var inte tjänstefel, men jag har inte utrett frågan om det påverkat utgången. Det blöder mycket på plats och för att utreda det måste man veta tidsperioden ganska exakt. Nu prövade jag frågan, men det var inte tjänstefel.

Har du utrett det som två separata fall av tjänstefel?

– Om det var ett eller två tjänstefall kan man fundera över rent tekniskt. Men jag har tittat på båda. 

Inte fråga om tjänstefel

Poliserna på plats gjorde sig varken skyldiga till tjänstefel när det gäller förbandet eller skottlossningen. Utredningen om tjänstefel inleddes i mellandagarna, men den rättsmedicinska rapporten har tagit lång tid att få. 

På tisdagen fattade Martin Tidén beslutet att lägga ned förundersökningen om eventuellt tjänstefel helt.

– Utredningen visar att poliserna som är på plats befinner sig i en nödvärnssituation. De har agerat i nödvärn och inte uppenbart oförsvarligt. När jag tittat på det här har jag kommit fram till att det inte är straffbart med tanke på omständigheterna. 

Vilka är omständigheterna?

– Det var stökigt på plats och väldigt mörkt. Utredningen visar att ambulanspersonalen fick använda ficklampor när de kom fram. Poliserna som var inblandade hördes kort efter händelsen och även ambulanspersonalen har hörts. 

Ofta kan det bli en del allmän kritik när poliser frias. Tror du det finns en annan förståelse eftersom polismannen fick en yxa i huvudet i det här fallet?

– Missförstå mig rätt, men vi fattar alltid fel beslut. Fattar vi beslut om att åtala polismannen har vi fattat fel beslut utifrån att en polisman måste få agera. Friar vi fattar vi fel beslut. Vi blir alltid nagelfarna, vilket jag tycker är bra. Men här är det klart att man verkligen varit i en nödvärnssituation. Många gånger kan polisen uppfatta en pistol, men det visar sig vara en leksakspistol. Det kan fortfarande vara en nödvärnssituation då också, men här har man blivit angripna med en yxa. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt