Annons:

Greps med tre kilo kokain – nu döms Vimmerbybon till fängelse och utvisning

En man i 30-årsåldern döms till fängelse och utvisning. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Greps med tre kilo kokain – nu döms Vimmerbybon till fängelse och utvisning

En person skriven i Vimmerby kommun greps med nästan tre kilo kokain i Jönköping tidigare i år. Nu döms mannen till fem års fängelse och 15 års utvisning.

Annons:

Mannen ska ha kommit i kontakt med en okänd man i Stockholmsområdet. Av honom fick han en mobiltelefon med en app som kan användas för krypterad kommunikation.

Mannen fick i uppdrag att hämta en väska från en nederländsk lastbil. Han skulle lämna ett kodord vid upphämtningen av väskan och för besväret skulle han få 1 000 euro.

I mars i år ska mannen på en parkeringsplats söder om Jönköping ha lämnat över en ryggsäck till lastbilschauffören. En stund senare återvände han till lastbilen och återfick sin ryggsäck.

Polisen hade dock span på överlämningen och kort senare kunde mannen gripas. Han hade då nästan tre kilo kokain i väskan. Kokainet i två av de tre paketen hade en väldigt hög renhetsgrad, någonstans mellan 94 och 95 procent. Värdet på kokainet låg någonstans mellan en miljon kronor och 2,7 miljoner kronor.

Ska ha blivit lurad

Försvarsadvokaten har hävdat att mannens handlade präglats, åtminstone till viss del, av naivitet och att han har blivit lurad. Mannen ska ha trott att tjänsten han skulle utföra handlade om en mobiltelefon, dator eller laptop. Han ska aldrig ha tittat i väskan vad som fanns där.

Tingsrätten anser att mannen måste ha förstått att hans medverkan utgjort ett led i handel med narkotika. Mannen, som är i 30-årsåldern, döms nu för grovt narkotikabrott. 

Han är tidigare ostraffad, men tingsrätten anser ändå att det saknas skäl att frångå det angivna straffvärdet.

Mannen döms till fängelse i fem år och ska efter avtjänat straff utvisas ur Sverige. Han får inte återvända hit förrän år 2034. Han ska kvarstanna i häktet tills dess att domen vunnit laga kraft.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt