Annons:

Den grova arbetslivskriminaliteten ska kommas åt – Alsér får viktigt uppdrag

Kristina Alsér får nytt uppdrag av regeringen. Foto: Arkivbild

Den grova arbetslivskriminaliteten ska kommas åt – Alsér får viktigt uppdrag

Regeringen har inrättat en nationell delegation för att komma åt den grova arbetslivskriminaliteten. En av ledamöterna är Kristina Alsér från Locknevi utanför Vimmerby.
– Ett företag som följer regler och inte fuskar ska ha en fördel såklart, säger hon.

Annons:

Arbetskraftsexploatering, ekonomisk brottslighet, bidragsbrott, brott mot utlänningslagen och brott mot arbetsmiljöregler är exempel på olika brottskategorier som regeringen nu tänker försöka stävja med en ny delegation. 

– Vi har aktörer inom flera branscher som har satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft. Ibland finansierar vinsterna från detta den grova organiserade brottsligheten. Skurkföretag ska inte finnas på den svenska arbetsmarknaden, sa arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) på en pressträff tidigare i veckan.

Delegationen består av nio olika ledamöter från arbetsmarknadens parter. En av de nio är Kristina Alsér från Vimmerby, som tidigare utfört flera uppdrag åt regeringen och varit landshövding i Kronobergs län.

– Det är en ambitionshöjning från regeringen i kampen för att bekämpa arbetslivskriminalitet. Både för arbetstagare som riskerar osäkra villkor och för företag som följer reglerna och konkurreras ut av oseriösa aktörer, säger Kristina Alsér.

"Jättespännande"

Hon säger att Norge kommit väldigt långt i det här arbetet.

– Det finns ganska lite kunskap om just arbetslivskriminalitet i Sverige jämfört med en del andra länder. Bland annat Norge har kommit otroligt långt och har en utarbetad strategi sedan 2015. Det kan vara nyttigt att titta på hur de bekämpar den här typen av fusk och bedrägeri. Det är viktigt att arbetstagare vet att de har schysta villkor och viktigt att företag inte utnyttjar arbetsmarknadspolitiska insatser eller gör sig skyldiga till penningtvättsbrott.

Hur känns det att få det här uppdraget?

– Det är jättespännande. Mycket nu handlar om att samla de här olika myndigheterna. De kan inte alltid dela information med varandra och i det här fallet rör det sig om Polisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket och andra myndigheter. Vi ska bygga upp en samverkan och bistå myndigheterna i arbetet med att öka kunskapen och samverkan mellan dem. 

Pågår till 2025

Kristina Alsér kommer in med sitt företagarperspektiv, säger hon.

– Min roll är att jag har arbetat med samverkan tidigare och har företagarperspektivet. Det är viktigt att företag som följer regler och inte fuskar har en fördel såklart. Som jag ser det handlar mycket om samverkan och att se nyttan av att göra det här tillsammans. Transparensen och sekretessen kan vara utmaningar och även det faktum att olika myndigheter har olika system. Att man inte kan prata med varandra och att man inte får dela uppgifter med varandra tror jag att vi kommer fram till. 

Uppdraget pågår till 2025.

– Vi fick beslutet i veckan och bara fått direktiven så här långt. Jag har läst in mig på dem och det här uppdraget kommer tas på allvar. De olika myndigheterna är förberedda och Arbetsmiljöverket har fått 30 miljoner extra. Det handlar inte om att vi övertar myndigheternas roll, utan vi blir som en paraplyorganisation över dem som skapa en samlad bild. 

Alsér ser det som positivt att hon representerar landsbygden.

– Det är jätteviktigt. På något sätt visar man att landsbygden är viktig genom att ha en representant från landsygden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt