Annons:

Grönt ljus för vaccinpass på krogen och i affärer – FHM får besluta om krav

Regeringen ger grönt ljus för att vaccinpass ska kunna användas även på restauranger och i affärer. Foto: E-hälsomyndigheten/Pressbild

Grönt ljus för vaccinpass på krogen och i affärer – FHM får besluta om krav

Regeringen har fattat beslut om att vaccinpass ska kunna användas på serveringsställen och andra verksamheter med stor trängsel. Nu är det Folkhälsomyndigheten som får besluta om eventuellt krav.  

Annons:

Vaccinationsbevis används sedan den 1 december 2021 vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus.

Regeringen har i dag fattat beslut som möjliggör användning av vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd på serveringsställen och andra platser där risken för trängsel och smittspridning är särskilt stor. Syftet med vaccinationsbevisen är att minska smittspridningen och dess konsekvenser i samhället.

”Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor”, säger socialminister Lena Hallengren.

Upp till FHM att besluta om krav

Regeringens beslut innebär att FHM kan införa föreskrifter om att vaccinationsbevis kan användas på serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och i långväga kollektivtrafik för att möjliggöra lättnader från andra restriktioner. 

Regeringens beslut innebär inte att föreskrifter om vaccinationsbevis införs i de verksamheter som omfattas. Om och när det kan bli aktuellt beror på smittspridningens utveckling och en bedömning av lämpligheten att använda vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd.

Det finns undantag från krav på vaccinationsbevis, bland annat för personer som är under 18 år eller personer som på grund av medicinska skäl inte bör vaccinera sig. Vaccinationsbevis får inte användas i livsmedelsbutiker, apotek eller andra samhällsviktiga verksamheter. Användningen av vaccinationsbevis får inte heller innebära att personer utan vaccinationsbevis nekas tillgång till exempelvis tandvård, hälso- och sjukvård eller socialtjänstverksamhet som ligger i ett köpcentrum.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt