Annons:

Joacim Johansson, vd för ALV, ser fram emot att storsatsningen står klar till midsommar. Foto: Simon Henriksson

Till midsommar ska ALV:s största satsning någonsin vara klar: "Då såg det ansträngt ut"

Till midsommar ska Astrid Lindgrens Värld vara klara med sin nästa del av "Den lilla staden". Det handlar om 250 bäddar och tidsplanen ser ut att kunna hållas. 
– Det såg ansträngt ut efter nyår, berättar vd:n Joacim Johansson.

Annons:

I fredags öppnade Astrid Lindgrens Värld för säsongen 2022. Samtidigt hann precis färdigt med det nya området för husbilar på gamla halkbanan. 200 ställplatser har iordninggjorts, vilket är 50 fler än tanken från början.

– Jag är jättenöjd med hur det blev. Det har varit ett intensivt arbete för att få det färdigt till öppning och vi har byggt för framtiden. 200 platser kan kännas mycket just nu, men det kommer att fylla på. Bara nu till kristi himmelfärdsfredagen har vi över 100 bokningar, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Dessutom ska 250 bäddar stå klara i nästa del av "Den lilla staden" till midsommar. 

– Det byggs för fullt och tidsplanen såg ansträngd ut vid nyår. Då var det svårt med material, pandemi och sedan kom kriget. Men nu ser det bra ut, säger Joacim Johansson.

Tagit lärdom

I den första delen av den här etappen byggs 27 nya hus i sekelskiftesstil. 

– Det blir lite annorlunda område eftersom vi har tagit lärdom från tidigare etapper. Det är vissa mindre justeringar utefter vad gästerna har återkopplat. Såklart hade man önskat att det vore klart nu, men tidsmässigt är det superspeedat för att få det klart till midsommar. Nästa etapp av den här delen hoppas vi ska stå klar i maj 2023. Då tar vi de allra äldsta campingstugorna. 

Men tro inte att ALV kommer känna sig färdiga då. 

– När det är helt färdigt räknar vi med 2 000 bäddar. Det är mycket och det ska man ha respekt för. Vi vill inte få för mycket växtvärk och vi måste även ta hand om parkskötsel, lokalvård och trädgård. Alla våra lekområden ska underhållas, men klara blir vi aldrig. Vi vill fortsätta utveckla det här, men vi behöver komma ikapp organisatoriskt. Organisationen måste följa med. 

Dyrare än beräknat

ALV ska nu ta kliv från att vara en park som är öppen från 10 till 18, menar han.

– Historiskt har det varit så, men vi bygger för att det ska funka för gästen 24 timmar om dygnet. Besökare kan behöva service sen kväll såväl som tidig morgon och det blir i princip bemanning dygnet runt. Det behöver vi förflytta oss mot. 

Projektet var budgeterat till 180 miljoner kronor och beskrevs som ALV:s största satsning någonsin.

– Vi byggde 50 ställplatser till jämfört med vad vi först hade planerat och prisbilden har förändrats under pandemin. Det kommer landa närmare 190 miljoner kronor för det här totalt. Det är roligt att det finns en framtidstro hos ägarna också och att de vill satsa på oss. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt