Annons:

  • Den lilla staden blev en fullträff. Nu fortsätter ALV med nästa etapp. Foto: Simon Henriksson

  • Vd:n Joacim Johansson hoppas att allt ska vara klart våren 2022. Foto: Ossian Mathiasson

ALV följer planen – investerar 60 miljoner kronor i nästa etapp

Att Astrid Lindgrens Värld kraftigt vill utöka antalet bäddar är ingen hemlighet. Nu har styrelsen tagit beslut om att investera 60 miljoner kronor och utöka med 130-140 bäddar i nästa etapp.
– Vi går vidare enligt plan, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Annons:

Sommaren 2018 invigde Astrid Lindgrens Värld Den lilla staden som rymmer cirka 460 bäddar. Redan då stod det klart att ALV:s mål var att utöka med ytterligare 900 bäddar. 

– Vi planerar för fler etapper och fler bäddar, vi ser inget stopp här. Vi har redan bestämt plats för nästa etapp, men inte när vi ska göra det. Det är en resursfråga. Vi har lagt 65 miljoner kronor varje boendeetapp och man kan undra om det är värt det. Vi kunde ha gjort det här 80 procent billigare, men vi har prioriterat upplevelsen. Med den lilla staden skulle jag säga att vi är i särklass i Europa. Vi är helnöjda när vi ser resultatet, sa vd Joacim Johansson i augusti 2018. 

Nu har ALV:s styrelse fattat beslut om att den lilla staden ska fortsätta utvecklas och nästa etapp ska börja byggas hösten 2020.

– Vi går vidare enligt plan. Styrelsen beslutade att vi ska påbörja nästa etapp i höst och det innebär att vi bygger drygt 250 bäddar. Dock tar vi samtidigt bort en del bäddar, det handlar om det som tidigare hette campingstugorna där det saknas toa och dusch. Vi vill helt enkelt byta ut dem, säger vd:n Joacim Johansson.

Byggstart i höst

Totalt blir det 130 till 140 nya bäddar och det blir i samma anda som det senaste projektet.

– Men det blir lite annorlunda. Det handlar om små justeringar utifrån önskemål från gästerna. Det är både in- och utvändigt. Vissa hus kanske får balkong, något hus får en liten veranda. Det gör vi för att skapa mångfald, men det ska kännas som en gammal stadskärna vid sekelskiftet. Några hus blir också anpassade för funktionshindrade. Vi har ett antal sådana, men märker att efterfrågan blir större och större. Några kommer bli helt anpassade för rullstolar. 

Byggstart är planerat till hösten 2020. 

– Vi vet att det tar tid, men förhoppningsvis kan några vara i drift till hösten 2021. Allt ska vara klart till våren 2022. 

"Lite snabbare"

Viss förhoppninging att det ska gå snabbare finns, berättar Joacim Johansson.

– Vår tro och förhoppning är att det ska gå snabbare. Skulle vi kunna ta dem i drift under säsongen 2021 så är över förväntan och en ren bonus. 

Investeringen landar på 60 miljoner kronor. 

– Det är precis som de andra, det handlar om någonstans kring 60 miljoner kronor. Det finns en förhoppning att vi ska kunna bygga mer kostnadseffektivt nu, när man vet hur det ska göras. Så det finns en förhoppning om att det ska gå snabbare och bli lite billigare. 

Efter denna satsning kan den nuvarande campingplatsen bli näst på tur.

– Det är många bäddar kvar. Vi ser att det finns möjlighet att belägga 2 000 bäddar och då har vi flera etapper kvar. Efter den här etappen får vi någonstans kring 1200 till 1300 bäddar. När nästa etapp blir av får vi se, det kan vi inte säga än. Planen är att fortsätta i den takt vi har muskler ekonomiskt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt