Annons:

  • Nämnden går emot tjänstemännen – beviljar Gränsö slott bygglov

    Gränso slott beviljas bygglov av två flygelbyggnader, trots att tjänstemännen ville avslå ansökan. Foto: Kalmar läns museum

  • Nämnden går emot tjänstemännen – beviljar Gränsö slott bygglov
  • Nämnden går emot tjänstemännen – beviljar Gränsö slott bygglov

Nämnden går emot tjänstemännen – beviljar Gränsö slott bygglov

Miljö- och byggnadsnämnden går emot tjänstemännens förslag och beviljar Gränso slott bygglov för tillbyggnad av två nya flygelbyggnader på totalt drygt 400 kvadratmeter byggnadsarea.
– Vi stöder oss på Kalmar läns museums yttrande, säger nämndens ordförande Marie Stenmark (M).

Annons:

I början på maj ansökte Gränsö Slott AB om att få bygga till slottet med två flygelbyggnader, en för personal och kök och en för fler kofenrensrum.

De båda flygelbyggnaderna, som ska ligga norr respektive söder om slottet, omfattar 219,9 respektive 188,9 kvadratmeter byggnadsarea. Båda flyglarna utgörs av en våning samt en källare under en del av flygeln och har en total bruttoarea på 577,6 kvadratmeter. Totalt placeras närmare en fjärdedel av tillbyggnaden på prickad mark.

Miljö- och byggnadsnämnden begärde att bygglovsärendet skulle kompletteras med en antikvarisk konsekvensanalys, och i juni gjordes ett platsbesök av länsmuseichef och bebyggelseantikvarie Örjan Molander.

Länsmuseet positivt

Kalmar läns museum ställer sig till stora delar positiv till en tillbyggnad och i sin analys skriver man bland annat följande:

”Från sjösidan (sydvästfasad) förläggs flygelbyggnaderna förskjutna mot landsidan (nordostfasad). Därmed kan slottets hela befintliga fasad mot sjösidan ännu uppfattas som ”huvudfasad”. Mot  landsidan blir flyglarna mer dominanta men underordnar sig huvudfasaden i storlek, höjd och utformning. Flyglarna görs symmetriska för att följa den struktur som är utmärkande för befintlig anläggning. Det öppna trädgårdsrum som är en viktig del av upplevelsen av slottet från landsidan kommer ännu att kunna upplevas mellan och framför flyglarna”.

"Bättre arbetsförhållanden" 

I en tjänsteskrivelse föreslog dock miljö- och byggnadsförvaltningen nämnden att avslå bygglovet då man ansåg att en byggnation skulle strida mot plan- och bygglagen. Men vid tisdagens möte valde en enig nämnd en annan väg och beslutade att bevilja bygglovet.

– Akko (Karlsson, MP) yrkade på att bevilja bygglovet och samtliga i nämnden ställde sig bakom det. Vi stöder oss på Kalmar läns museums yttrande. Det kommer bli estetiskt tilltalande och ger dessutom personalen bättre arbetsförhållanden, säger nämndens ordförande Marie Stenmark (M).

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt