Annons:

Ingen trafik mellan Visby och Västervik i sommar heller – här är skälen

Det blir ingen trafik mellan Västervik och Visby sommaren 2024. Foto: MostPhotos

Ingen trafik mellan Visby och Västervik i sommar heller – här är skälen

Det blev ingen trafik mellan Västervik och Visby sommaren 2023. Det blir det inte heller 2024. Västervik finns inte med på Destination Gotlands turlista för sommaren.
– Vi har inget tonnage som lämpar sig, säger vd:n Marcus Risberg.

Annons:

Det har varit flera osäkra för färjetrafiken mellan Visby och Västervik. Visby blev på nytt en färjedestination från Västervik 2016 efter väldigt många års uppehåll. 

Uppstickaren Gotlandsbåten stod då bakom, men försöket blev inte långlivat. I stället kom den stora aktören Destination Gotland in i spelet och startade trafik från 2017. Det fortsatte sedan under tre somrar innan pandemin gjorde att Västervik ströks från listan. 

Sommaren därpå blev det möjligt att resa från Västervik till Gotland igen, men det är också senaste gången. Destination Gotland väljer nu, precis som 2023, att endast trafikera en av hamnarna i Kalmar län. Det blir Oskarshamn även sommaren 2024. 

– Man får backa bandet till förra sommaren först och främst. Då fattade vi beslut att inte bedriva trafiken på grund av drivmedelspriserna. Det fanns helt enkelt inte ekonomiska förutsättningar. Även om drivmedelspriserna fallit tillbaka något, så är de ur ett historiskt perspektiv ganska höga. Det i kombination med att vi avyttrat det fartyg som trafikerade Västervik gör att vi inte har ett tonnage som gör det möjligt. I den flotta vi förfogar över har vi inte den typen av fartyg som skulle kunna ge ett tillräckligt bra ekonomiskt utfall av att trafikera Västervik, säger Marcus Risberg, vd för Destination Gotland. 

"En bra destination"

Under flera år arbetade sedan Vimmerby, Visby och Västervik tillsammans för att skapa en gemensam besöksregion. Men Marcus Risberg ser även problem med hamnen i Västervik. 

– Hamnen ser ut som den gör och kapaciteten finns inte för att komma in med ett stort fartyg. Hamnen skulle behöva göras om.

Blir det ingen mer trafik mellan Västervik och Visby?

– Vi är tydliga med att Västervik är och har varit en bra destination och vi har ett uppskattat samarbete med aktörerna där och våra kunder, men vi behöver ett bättre anpassat tonnage och bättre ekonomiska förutsättningar för att rent operativt kunna hantera den trafiken. 

När kan det bli trafik till Gotland igen?

– Det blir bara spekulationer och det är svårt att spekulera. Västervik är en attraktiv destination på fastlandet, men om, när eller hur vore bara spekulationer.

HÄR kan du läsa hur kommunstyrelsens ordförande, Harald Hjalmarsson (M), ser på beskedet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt