Annons:

Han blir ansvarig för arbetet – ska få ordning på stökiga unga

Jörgen Jonsson blir ansvarig för arbetet med att få ordning på stökiga unga. Foto: Pressbild

Han blir ansvarig för arbetet – ska få ordning på stökiga unga

Sommaren 2023 blev extra stökig med barn- och ungdomsgäng som störde människor och upplevdes bråkiga på stan. Nu blir gymnasiechefen Jörgen Jonsson projektledare för kommunens arbete med frågan.
– Jag är glad över att vi nu kraftsamlar hela Västerviks kommun för att jobba med detta, säger han.

Annons:

Under sommaren 2023 var särskilt biblioteket, galleriorna och Västerviks Resort utsatta med flera incidenter, där normala tillsägelser inte gav någon effekt.

Barnen och ungdomarna började även bete sig hotfullt mot förbipasserande och det spred otrygghet hos andra människor, såväl barn som vuxna, skriver kommunen. 

Redan under sommaren vidtog kommunen akuta åtgärder och tillsatte också en styrgrupp för barn och unga som skulle jobba mer långsiktigt med problematiken. Gymnasie- och vuxenutbildningschefen Jörgen Jonsson flyttade sin arbetsplats till biblioteket under sommaren. 

Han blir nu projektledare för kommunens fortsatta arbete i frågan. 

– Kommunen är så pass liten så att man kan samarbeta och jobba förebyggande. Vi vet ju vilka individer och familjer som bor här och som lätt hamnar i utanförskap. Det är inte skolan eller föräldrarna ensamt som ska lösa detta. Det är ett tillsammansjobb, säger Jörgen Jonsson och citerar Hillary Clinton:

– ”It takes a village to rise a child” och jag tror att det är sant. Visst kan föräldrar uppfostra sina barn bättre, men det är inte säkert att det hjälper om det inte finns inkludering och framtidshopp i övriga samhället. Man kan ändå hamna i ett utanförskap.

"Kan göra mer"

Arbetsgruppen för barn och unga jobbar nu med att ta fram ett åtgärdsprogram och flera aktiviteter har redan dragits igång. Det handlar om allt från föreläsningar om machokultur i skolan till samverkansprojekt mellan kommunen, regionen och polisen. Även föreningslivet är med. 

– Vi behöver hitta något meningsfullt för våra barn och unga att göra också utanför skolan. Något som är positivt och leder till samhörighetskänsla med samhället. Idag lämnas barnen själva med sina telefoner och dras väldigt lätt in i destruktiva miljöer om inget alternativ finns i form av andra förebilder och mer positiva sysselsättningar. Skolan är förstås en sådan positiv sak där barnen blir en del av samhället. Men på lov, kvällar och helger behöver det också finnas positiva sammanhang. Här kan vi göra mer från samhället, säger Jörgen Jonsson.

Kommunen har identifierat behov av bättre samordning mellan myndigheter, företagare och föreningslivet. Men också inom kommunens olika förvaltningar och verksamheter. Jörgen Jonsson som är gymnasie- och vuxenutbildningschef har fått prioritera 20 procent av sin tjänst för att jobba som projektledare under 2024. 

– Att vi snabbt kan lyfta luren och få tag på rätt personer som också är med på banan, är ett vasst verktyg i verktygslådan. Jag tror också att det spelar roll att den här frågan diskuteras mycket i media på olika sätt. Vi har en väldigt trygg miljö i övrigt och det är en bra grund att stå på. Det är en svår utmaning men vi måste göra vad vi kan för att vända utvecklingen.

Jörgen Jonsson leder arbetet med att ta fram en handlingsplan för insatser under sommaren, men kommer också föreslå mer långsiktiga projekt och förändringar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt