Polisen tittar just nu på ett hot som riktats mot Ludvigsborgsskolan.
Foto: MostPhotos
Enligt uppgifter till vår tidning ska det ha riktats ett hot mot högstadieskolan Ludvigborgsskolan i Västervik. Uppgifterna kring det specifika hotet är oklara och skolchefen Magnus Bengtsson vill inte bekräfta vilken skola det rör sig om.
– Det jag kan säga är att vi är medvetna om frågan ni beskrev. Den hanteras av polis och kommunens säkerhetsavdelning. Eftersom polis hanterar ärendet har vi inte mer information i nuläget, säger skolchefen Magnus Bengtsson.
När fick ni kännedom om det här hotet?
– Jag kan inte ge mer information i ärendet eftersom det hanteras av polisen.
Har det vidtagits några åtgärder på skolan?
– Det arbetet som har skett, runt det som uttryckts, har inte föranlett att vi behövt göra några insatser kring den skolan. Jag vill inte ge mer information kring specifika ärenden. Jag kan inte gå in mer i detalj på det, men kan bekräfta att det finns ett arbete runt det.
Har det blivit vanligare med den här typen av hot efter det som skedde i Örebro?
– Det är svårt att så här snart efter den här hemska händelsen dra slutsatser om det, men jag är ändå orolig för att det kan vara så och att det har blivit en ökning av olika sådana här uttryck. Det är givetvis väldigt bekymmersamt. Vi måste givetvis ta alla sådana här saker på allvar och följa våra rutiner. Vi vill hellre använda alla våra resurser till våra barn och elever, och deras lärande, säger Magnus Bengtsson.
"Bedömningar hela tiden"
Ulf Gollungberg, förundersökningsledare vid polisen i Västervik, vill inte säga att det varit något konkret hot mot just Ludvigsborgsskolan.
– Vi utreder det, men hittills kan vi inte säga att det är något konkret. Det är vad jag kan säga. Hade det varit ett konkret hot hade vi och kommunen gått ut och informerat om det. Det var inte länge sedan vi hade poliser på plats vid skolan i Gamleby och vi gör ständigt de här bedömningarna. Det är just nu inte aktuellt på "Ludde", säger han.
Han märker dock en tydlig ökning efter den värsta masskjutningen i svensk historia i Örebro den 4 februari i år.
– Vissa ärenden agerar vi på, vissa ärenden agerar vi inte på. Jag kan inte gå in något vidare på det, men det är väldigt mycket som kommer. Det är både det ena och det andra. Det blir tyvärr mycket ryktesspridning i det och vi måste göra bedömningar hela tiden.
Hur gör ni det?
– Vi försöker kontrollera om det är ett konkret hot eller inte och vad det rör sig om. En del går vi vidare med, en del går vi inte vidare med. Vi försöker göra bedömningen om det kan vara ett konkret hot eller om det bara är prat. En del upprättar vi anmälningar på och en del inte. Ibland kan vi direkt konstatera om det är ett konkret hot eller inte. Sedan kan jag inte gå in i detalj på något ärende, men många har det blivit.
Varför har ni agerat på just det här ärendet?
– För att ha anledning att inleda en förundersökning behöver vi inte ha så mycket. Det kan vara ett tips eller något annat som kommer fram som gör att vi väljer att upprätta en anmälan. Då kanske vi kan höra en del personer och upptäcka att det inte är något att gå vidare med.
Men just det här ärendet tittar ni på?
– Ja, vi tittar på det. Vi gör en bedömning kring om det är ett hot och hur det ska betraktas.
Skett en ökning
Ulf Gollungberg säger att det skett en viss ökning efter det ofattbara som skedde i Örebro.
– Från och till har vi haft sådana här ärenden tidigare också, men det har blivit mer efter Örebro. Det är rätt ofta förekommande nu och vissa inleder vi en utredning på. Ibland går vi vidare med trygghetsskapande åtgärder, ibland inte.
Han hoppas att den som ägnar sig åt detta ska tänka till.
– Oavsett om det är ungdomar eller äldre, så tilldrar det sig intresse. I vissa fall hämtar vi in personer och tar telefoner och datorer i beslag. Det har varit flera sådana ärenden med ungdomar. Det är inte roligt att bli av med sin telefon eller dator och det kan ta lång tid att få tillbaka. Många gånger är det inte konkreta hot, utan ungdomligt oförstånd.