Annons:

UTBILDNINGSCHEFEN OM SPARFÖRSLAGEN: ”KOMMER FÖRSLAG OM ATT STÄNGA ETT ANTAL FÖRSKOLOR”

Flera besparingsförslag när det kommer till förskolor och skolor i kommunen kommer att presenteras under hösten. Nästa vecka beslutar Barn- och utbildningsnämnden om förvaltningens första besparingsförslag. På bilden barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson. Foto: Arkiv

UTBILDNINGSCHEFEN OM SPARFÖRSLAGEN: ”KOMMER FÖRSLAG OM ATT STÄNGA ETT ANTAL FÖRSKOLOR”

Igår eftermiddag gick Barn- och utbildningsförvaltningen ut med ett första av flera sparförslag för att komma till rätta med de stora besparingskrav som lagts på nämnden. Flera verksamheter stängs, och i kommande förslag väntas fler förskolor och skolor runt om i kommunen att hotas av nedläggning. 
– Vi kommer komma med förslag om att stänga ett antal förskolor på landsbygden, och längre fram ytterligare förskolor i staden, säger barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson. 

Annons:

Prognosen visar att barnkullarna blir mindre, och att kommunen kommer att ha så mycket som 200 barn färre i förskoleåldern kommande år. I ett försök att komma till rätta med allt för höga kostnader sett till antalet barn har ett besparingskrav på 28 miljoner kronor ålagts barn- och utbildningsnämnden.

Det förslag som barn- och utbildningsförvaltningen igår presenterade är ett sparprogram på fyra punkter, som tillsammans ska innebära besparingar på 5,2 miljoner kronor för nämnden. Bland annat ska förskolan Gullvivan i Västervik läggas ned, och Älvdansens förskola, även den i Västervik, rivas för att det sedan ska kunna byggas bättre och mer ändamålsenliga lokaler. 

Ytterligare besparingsförslag från barn- och utbildningsförvaltningen kommer att presenteras senare i höst.

Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i kommunen, menar att neddragningarna syftar till att använda de resurser som finns på ett bättre sätt, och upprätthålla kvaliteten i den verksamhet som finns kvar. 

Sparförslagen som presenterades igår beräknas spara drygt fem miljoner åt Barn- och utbildningsnämnden. Det är lätt att räkna ut att det kommer vara stora besparingar och många förslag på nedläggningar i förslag som ännu inte presenterats. Hur många ytterligare förskolor kan det röra sig om? 

– Det saknas en del för att nå fram till det vi behöver spara för att ha uppfyllt uppdraget. Vi kommer komma med förslag om att stänga ett antal förskolor på landsbygden, och längre fram när Älvdansen är återuppbyggd, ytterligare förskolor i staden.  Det handlar om att få en långsiktig och mer hållbar struktur, och att kunna nyttja resurserna på ett bättre sätt. 

Söktrycket till Gullvivan har varit högt, och många vårdnadshavare efterfrågar mindre enheter. Hur kommer det sig att det blir de förskolorna som försvinner?

– Det är nog så att alla våra förskolor i staden är populära förskolor och har vårdnadshavare som önskar att just deras förskola ska få vara kvar. Men för att vi ska få en hållbar organisation över tid där vi också kan lägga en stor del av resurserna som möjligt i våra barngrupper så behöver vi skapa något lite större enheter. Med större enheter blir de fasta konstaderna lite lägre per barn, och en större andel av resurserna kan användas till barnen. 

Trots att många vårdnadshavare efterfrågar mindre enheter och barngrupper så går utvecklingen alltså mot färre men större förskolor, menar Magnus Bengtsson. 

– Om de barnprognoser som vi ser nu stämmer så kommer det behöva avvecklas ytterligare små förskolor i stan när Älvdansen är återuppbyggd. Vi behöver ändå utifrån den budgeten som lagts hitta sätt att nyttja resurserna för att få så bra kvalitet som möjligt i de förskolor som är kvar. Men vi behöver gå mot lite större förskolor, det är riktigt. 

Lokalerna passar inte läroplanen

Att riva gamla lokaler och sedan bygga nya sparar pengar både på kort och lång sikt, menar Magnus Bengtsson. Kortsiktigt genom att barnen under rivnings- och byggnadsprocessen får gå på andra förskolor, och långsiktigt genom lokaler som är bättre anpassade för verksamheten. 

– En del av våra förskolor är byggda innan vi fick den läroplanen som vi har idag. Den betonar lärandet starkt, och de här förskolorna, trots att vi gör det bästa av dem, är helt enkelt inte så bra i det avseendet.  Vi bygger på annorlunda sätt idag, med bättre möjligheter för lärande. 

Ni själva har nämnt siffran 20-30 när det kommer till hur många pedagogtjänster som kan komma att försvinna. Hur kommer det påverka personaltätheten i barngrupperna? 

– Det är svårt att bedöma. Men blir de här förslagen antagna så är det inte säkert att personaltätheten påverkas speciellt mycket. Jag tror inte det blir en dramatiskt stor förändring i och med att det blir färre barn och elever så gör det redan där att det behövs färre medarbetare. Men röstas förslagen ned så blir det definitivt en minskad personaltäthet. 

 Är det realistiskt att tro att flertalet av de anställda som i så fall mister sin tjänst ska kunna omplaceras inom kommunen? 

– Det törs jag inte riktigt säga. Vi kommer göra vårt bästa för att hitta individuella lösningar. Totalt, på sikt, har vi ett minskat antal barn och elever, men samtidigt ökar antalet äldre. Så om vi har ett minskat behov så har man inom socialförvaltningen ett ökat behov. 

Så de behoven skulle kunna matcha varandra, och personal erbjudas jobb inom hemtjänsten exempelvis? 

– Det är möjligt. I viss mån. Sedan kommer vi också titta på olika typer av naturliga avgångar, som pension. Vi har många stora kullar som är på väg mot pensionen nu. Sedan är ju 20-30 tjänster en bedömning just nu. Och den bedömningen bygger på att politiken röstar för förslagen. Om vi inte avvecklar, då är det fler tjänster som berörs eftersom vi då inte släpper fasta kostnader. 

Skulle man kunna sammanfatta det som att man lägger ned enheter för att kunna behålla personal? 

– Ja, det var en jättebra formulering. Precis så är det.

Fler artiklar om besparingsförslaget kommer. Tidigare har vi skrivit om förslaget HÄR.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt